Než skončí prázdniny

Tento týden je poněkud hektický. Řekla bych, že poněkud více, než bývá touhle dobou obvyklé. 

Pondělí jsme zahájili výletem. Výletili jsme vlastně už o víkendu a výletů bylo dost. Poznala jsem díky nim hodně míst ve svém okolí a našla nějaké poklady. Když rodina odjela odpoledne do bazénu, telefonovala jsem do banky, řešila nějaké detaily a shromažďovala množství papírů.

Úterní ráno přineslo návštěvu pana zubaře, kde jsme mohli hrdě konkurovat Hujerům. A hned potom do Tachova. Za poklady a podepsáním dvou příkazů, díky kterým se snad příští týden dočkáme vlastního domečku. Pak oběd, předání dětí a rozloučení s tcháňaty. Doma jsem jen proběhla sprchou a běžela za Jarkou. Byli jsme domluvené, že půjdeme společně na nádraží pro Alenu. Před školou ale přibrzdilo auto s Janou. Rychle se rozloučila s rodinou, uložila zavazadla a šla na nádraží s námi.

Vyzvedli jsme Alenu a přesunuli se k Jarce. Nad studenými nápoji a obědem jsme probírali, jak časově rozvrhneme program, co hned a co potom. Prohlíželi jsme úžasné Aleniny fotky  a fotoknihy, mluvili o Smržovce, o portále. Když se šla Alena ubytovat, poseděli jsme ve školním sadu a probírali motivaci, elán a syndrom vyhoření. Přijel Petr. S Janou  jsme se vrhli na její profesní pohled v digifoliu. A pak jsme seděli a povídali jsme dlouho a dlouho.

Ve středu jsem už zahajovala ve škole. Po probrání úvazků a nástřelu rozvrhu, jsem šla zase za holkama. Mezitím přišla Pavla a tak jí Jarka pomohla s registrací na Portál. S Janou a Alenou jsme procházeli editační prostředí DUMů. Zkusili jsme pokusně založit DUM a vyplňovat. Probrali jsme na co je třeba si dát pozor při tvorbě, co je třeba napsat, kde jsou k nalezení šablony a pokyny a návody. A jak to asi bude s materiály ze šablon.

Následovaly Články. Edit je o něco méně příjemnější prostředí, ale zvládli jsme ho. Ono je to vlastně strašně jednoduché.

K plánovanému povídání o myšlenkových mapách jsme se skoro nedostali. Ono je hodně témat k povídání. Jsou tu výstavy a knížky a zajímaví lidé. Jsou tu speciální školy, geniální nápady, školní projekty. Je tu Smržovka, časopis Školství, Sycherák. Tam jsme se odpoledne vydali. Bylo horko. Hodně horko. A tak jsme se po Jarčině a Pavlině pádlovacím výcviku usadili ve stínu a  pokračovali v povídání. O finském předškolním vzdělávání. O prvopočátečním psaní. O Comenii. O eTwinningu a Flat Stanleym. O lidech. O přírodě. O dětech …

Večer jsme poseděli s Alenou. Během našeho rekreování u vody se toulala okolím a fotila. A ve focení pokračovala i po našem odchodu, protože přišla úžasná blikavá bouřka. Tu my jsme jen slyšeli, protože jsme u Jarky pokračovali v dalším a dalším a dalším .. povídání.

Dnes před desátou Alenu a Janu odvezl vlak. Jedna vyrazila do Klášterce nad Ohří, druhá stopuje rodinu momentálně u Strakonic (a pokud se sejdou vrátí se pak někdy společně do Harrachova).

A zítra? Zítra začnu ve škole s doplněnou energií. Nejen díky dovolené, také díky naší Sdílně. Příště rádi uvítáme Moniku z Uherského Brodu, Ivetu z Plzně, Petru z Prahy, Lenku z Poděbrad a všechny ostatní z blízkého i širokého okolí. Povídat je pořád o čem a inspirace není nikdy dost. Nemyslíte?