Potřebuju Tiinu

Tak jo. Nebudu se bát a vytáhnu ho. Kostlivce ze skříně. Blogový příspěvek se zítřejším termínem odevzdání. Jsem z generace, co rostla s knihami a babiččinými příběhy. A tak za technologiemi jen supím. A nestíhám.

S hlavou ve skříni se běhat nedá. Nebo že by? Schválně, za jak dlouho si oči zvyknou na tmu a začnou v ní vidět? No jo, už rozeznávám obrysy, mám naději, že za chvíli možná zaostřím i na knoflíky. Nebo možná taky ne. Zatím vidím jen něco placatého na dně skříně. A hele – to je můj tablet, co už ho pár dnů hledám. Jak se sem dostal, fakt nevím. Nejspíš mi vypadl z kabelky, když jsem se do skříně, navzdory objemu věcí již vložených (tedy matematicky zcela negramotná), snažila vecpat zimní kabát. Tak pojď, kamaráde, chyběl jsi mi. Já jsem totiž přesvědčená, že chvilku předtím, než jsi mi zmizel, jsem cestou z práce v autobusu narazila na něco inspirativního a čtenářsky přitažlivého.  Jen si za boha nemohu vzpomenout, co to bylo. Tak se ukaž!  Aha, ten článek Marka Lisého o práci ICT metodika ve Finsku. Ven s ním na světlo!

Čtu jedním dechem nejen tenhle článek, ale všechny články seriálu Finské školství a ICT. A trošičku (možná trošku víc) závidím finským učitelům základních škol podporu, kterou pro používání ICT nástrojů a rozvoj digitální gramotnosti ve své třídě mají. Nejen technickou, ale i metodickou. Když se ve Finsku rozhodnete zařadit do výuky nějakou novou nebo vám méně známou technologii, pomůže vám ICT metodik (kmenový učitel a váš kolega). Ten má ve svém úvazku několik hodin, ve kterých si ho můžete zarezervovat jen a jen pro sebe. A můžete si sami vybrat, s čím chcete pomoci – zda jen  s výběrem vhodné technologie pro dosažení plánovaného cíle, či plánováním a realizací konkrétní aktivity pro vaše žáky. ICT metodik může dokonce být po celou dobu výuky přítomen a poskytovat vám podporu, případně sám část hodiny „odučit“.  Tím se snižuje riziko neúspěchu a vzniká bezpečnější prostor pro odvážnější změny.

A mé vlastní resumé: Konec pokulhávání za technologiemi, musím aspoň klusat!  Hodila by se mi Tiina. Bez ní mi to s digitální gramotností ve výuce  půjde jen těžko.  Nemáte ji schovanou u vás ve skříni? Vlastně pardon – ve škole?!