Jak PEPOUŠovo vlnobití funguje? Již čtyři roky…

… se schází otevřena komunita učitelů různých stupňů vzdělávání, aby se podělili o své zkušenosti, představy a domněnky. Pátou sezónu bychom rádi opět mezi sebou uvítali nové aktivní diskutující – a proto jsme se rozhodli o svých aktivitách informovat prostřednictvím tohoto blogu.

Vlnobití nabízí…

… 45 minut online diskuze na zvolené téma se zaměřením na školní praxi. Téma vlnobití volíme vždy týden předem prostřednictvím volně přístupného hlasování, takže každý zájemce o diskuzi může ovlivnit téma, kterému pak bude vlnobití věnováno.

Diskuze probíhají vždy pouze v přátelském duchu. Určitě je to zajištěno již dobrovolností účasti a cílem našeho povídání – chceme se podělit o své zkušenosti a získat nové znalosti[1].

Pátým rokem…

… chceme pokračovat v setkáváních. Proč? Protože…

  • je stále o čem diskutovat – a i když některá témata čas od času zopakujeme, různí účastníci a časový odstup zaručují, že něco bude zase jinak nebo zcela nové;
  • nás to obohacuje nejen v oblasti znalostí, ale také cítíme vzájemnou oporu, což je dobrá prevence syndromu vyhoření;
  • šíře témat a struktura vlnobití umožňuje všem účastníkům diskuze zapojit se aktivně, ať už jako tazatel, nebo jako „moudrý starší“;
  • … (díky za doplňující komentáře)

Jestli vás vlnobití zaujalo…

… pročíst diskuze z předchozích ročníků nebo pečlivě sledovat tento blog. Budeme zde uvádět ukázky z našich diskuzí a současně vás  vyzývat k hlasování o nových tématech. Současně tak budete mít možnost se podle svých časových možností a zájmu zapojit do samotné online diskuze.

PS: Pro ty, kteří ještě nevědí, tak PEPOUŠ je zkratka PEdagog POstižený Učitelským Šílenstvím 🙂

Zdroje:

[1] HUBLOVÁ, Pavlína. Konektivismus v praxi aneb Vlníme se podle PEPOUŠe. Metodický portál: Články [online]. 21. 03. 2011, [cit. 2014-06-26]. Dostupný z WWW: <http://spomocnik.rvp.cz/clanek/11311/KONEKTIVISMUS-V-PRAXI-ANEB-VLNIME-SE-PODLE-PEPOUSE.html>. ISSN 1802-4785.