John Clever a říše Souměrnosti

John je normální český kluk, který se vydává do světa (a proto si trochu upravil jméno) a luští záhady.  Loni jsem s ním a s osmáky pátrala po záhadě napínačů lan a také jsme se vydali na ostrov Samos. V půlce ledna nastal čas, abych s Johnem seznámila i šesťáky. Cestovali jsme se spolu ním do Egypta pátrat po říši Simmetrióna V. Groot.

Pomocí hieroglyfů šesťáci zjistili, co znamená SHODNOST. Naučili se hledat shodné útvary měřením. Zvládli i vytváření shodných obrazců ve čtvercové síti a na geoboardu.

Po pátrání v knihovně začali odkrývat, co je to SYMETRIE, zjistili které stromy by zůstaly v Simmetriónově parku a znovu se vrátili ke čtvercové síti, aby v ní dotvářeli obraz jednoho z paláců či odraz knihovny na hladině řeky.

soumernost2

Spolu s Johnem jsme pak odjeli do údolí Shodnosti pátrat po velké říši. Jenže jsme tam našli jen několik pyramid, trosky a písek. A taky brouka vzorobraze v několika vydáních.

Na pyramidách bylo mnoho souměrných kreseb, které bylo třeba zaznamenat.

geo2 geo1

Než jsme se vydali dál, utřídili jsme si myšlenky nad mandalami.

Zjistili jsme, že cestu do paláce najde jen ten, kdo vládne ostrou tužkou, trojúhelníkem s ryskou a kružítkem. Na jednoduchých obrázcích děti trénovaly správný postup, přesnost a kvalitu rýsování. Bylo to třeba, abychom se mohli pustit do náročnějších úkolů – dokončení mapy k paláci a zrestaurování Simmetriónova erbu.

Když jsme konečně dorazili do paláce, luštili jsme písmo. Zajímalo nás, jak je to se souměrností toho našeho, hledali jsme kouzelná souměrná slova (jako třeba AHA, OKO, DOK). Všichni badatelé zvládli vyluštit i tajemný nápis.

johnCo nás čeká dál? Velká zkouška. Momentálně jsme zavřeni v knihovně paláce  a nemůžeme ven. Kdo zkoušku nezvládne, kdo nebude rýsovat, tak jak se má, kdo si poplete pojmy VZOR, OBRAZ, SAMODRUŽNÝ BOD a OSA SOUMĚRNOSTI, ten nejspíš v paláci zůstane. A to se pak nejspíš nedozví, jak je to se souměrností našich obličejů. Byla by to škoda, fotky už jsou připraveny. 🙂

Další ukázky na školním webu www.zsstraz.cz – 1, 2.