Správně metodicky ve čvrtém týdnu…

Některé znalosti máme uložené u svých přátel!…..zaznělo ve studijních materiálech tototo týdne. Když  jsem všechny přečetla a s nimi i diskusní příspěvky, napadlo mne, že : Některé metodické znalosti mám uložené u svých kolegů v tomto kurzu! Děkuji za velké množství nápadů a inspirace všem.

V souvislosti s používáním různých metod jsem si vzpomněla na svou uvádějící paní učitelku, která říkala: Není důležité jak, ale pokus se to „nadrtit“ všechny (matematika). Je to mnoho let a já už vím, že je důležité jak a právě o tom byl tento týden. I cesta je cíl….Ta nová je ale pro mnohé učitele velmi náročná – je daleko jednodušší postavit se před celou třídu a začít vykládat než promyslet práci ve skupinách, zapojit technologie ( pokud je škola má) a individualizovat výuku, případně vytvářet projekt. Mnohým kolegům se jeví tento způsob výuky jako totální chaos a jen velmi těžko se přesvědčují o opaku. Všem „inovátorům“ je potřeba vytvářet  pracovní podmínky a podporovat je.

Virtuální přednášku p. Brdičky jsem tentokrát on-line nestihla ( záznam mám), my v té chvilce projednávali zařízení nové multimediální učebny ( tabule, projektor, PC pro ovládání , nábytek) a na 25 PC, abychom se dopracovali k modelu 1:1, nám  už nezbylo :-(. Finanční prostředky už máme pouze na 5 PC a tak se rozproudila debata – má to vůbec smysl? Po tomto týdnu jsem na 100% přesvědčená, že ano!! Budeme mít nové malé digitální hnízdo pro individualizaci výuky.

A ještě jeden postřeh z tohoto týdne ( i když by spíš patřil do 8. lekce – Budoucnost technologií). V časopisu Reflex byl publikován rozhovor s tvůrcem Skype Jaanem Tallinnem, ve kterém se zamýšlí nad ohrožením lidstva počítači – velmi zajímavé…