Někteří prvňáčci začnou od září psát novým písmem

Pro spoustu rodičů výborná zpráva. Vždyť kolik času museli mnozí rodiče strávit se svými ratolestmi, aby jim pomohli se s kudrlinkami, obloučky a vlnovkami našeho písma poprat a zvítězit nad ním. Je to však dobrá zpráva i pro děti? Přiznám se, že se toho trošku bojím. Jistě – naučit se psát vyžadovalo hodně energie, času a velkou dávku trpělivosti od všech zúčastněných. Rozhodně to nebylo jednoduché a i když se každý postupem času „vypsal“ a dobral se tak ke svému rukopisu, ty hodiny a hodiny dřiny nad trénováním písmenek, napojováním a procvičováním nebyly rozhodně zbytečné. Děti aktivně a velmi intenzivně rozvíjely jemnou motoriku, hledaly pozici, trénovaly držení ruky, pracovaly s prsty tak, aby jejich písmo bylo čitelné a současně pro ně psaní nebylo namáhavé. A to už chtělo nějaký trénink.

Comenia Script jim, paradoxně, kromě zjednodušení v procesu učení se může přinést také negativa například v podobě „neohrabanosti“ a tzv. těžké ruky. A navíc se v zásadě lze obávat dvou možných extrémů – tím prvním je, že budou psát všichni stejně a unifikovaně. Písmo již nebude projevem osobnosti a osobitosti. Zcela opačný scénář je takový, že stejně jako jsme si my zosobnili a zjednodušili klasické písmo, tak si i budoucí žáci zjednoduší písmo nové a to může vést až k tomu, že v budoucnu někdo navrhne další, novější a jednodušší písmo, které bude obsahovat jen hůlková písmena. A nebo zrušíme psaní úplně a budeme používat jenom klávesnice našich telefonů a počítačů.

Protože se připravuji na to, že budu učit na střední škole, mohlo by se zdát, že se mě tato problematika zase až tak netýká. A že se tedy nemám co ozývat. Kvůli novému písmu však budu mít svou práci o něco složitější. Učit děti rusky znamená naučit je azbuku. Ruština se postupně stává populárním a žádaným jazykem nejen na středních, ale už i na základních školách. Ze současné běžné nabídky (angličtina, němčina, francouzština, ruština) je to jediný jazyk, kde se děti budou muset naučit novou abecedu. No a ta (možná si ještě vzpomenete) je v podstatě celá o nějakých kudrlinkách, háčcích, zobáčcích a spojování písmenek.

Klasický vzor písma má přeci jenom k azbuce mnohem blíže než Comenia Script. A stejně jsou začátky hodně složité. S novým písmem však budou ještě složitější, nácviku azbuky bude potřeba věnovat mnohem více času a energie, než tomu bylo doposud. A to není úplně nejlepší.

Jsem rád, že Comenia Script je, alespoň prozatím, pojímán jako možná varianta klasického písma. Myslím si totiž, že pilný, intenzivní a náročný trénink psaní nemá za výsledek jen úhledně a čitelně napsaný text, ale také vede děti k tomu, že se naučí překonávat překážky a trpělivě, po krůčcích, se přibližovat k cíli. Protože napsat slovo není jenom tak. Jaké překážky však budou stát v cestě dětem, které budou psát vlastně jen většími či menšími mezerami oddělená písmenka?