Vážený pane G.

Občas si přečtu o učitelích v britském The Guardian (už čtu v těch britských novinách asi moc dlouho, budu muset redakci trochu přispět do mlýna, abych je podpořil, protože dělají dobrou práci). Ten  článek ze 4. září o básnířce Jess Greenové mě opravdu zaujal.  (Kdo vládne angličtinou, originál najde ZDE)

Básnířka pochází z učitelské rodiny, ve které i přátelé rodiny byli nebo ještě jsou učitelé. Její matka, jak jinak, učitelka, odešla loni po 40 letech do důchodu.  Posledních deset let byla ředitelkou všeobecně vzdělávací školy (comprehensive school). Sestra Greenové je, jak jinak,  učitelka a úspěšně směřuje ve škole, kde učí, do funkce předsedkyně předmětové komise. Greenové švagr je, jak jinak, učitel. Greenová sama však nikdy neučila.  To však neznamená, že o práci učitele a z úst učitele nikdy neslyšela. Kdo pochází z učitelské rodiny, ví, o čem tady mluvím.

O čem Jess Greenová slyšela? O panu Goveovi, o Michaelovi Goveovi, velmi svérázném ministru školství za konzervativce v letech 2010 až 2014, ve vládě premiéra Davida Camerona. Když končil na postu ministra (přešel na ministerstvo pro „životní prostředí“, inu, rozumí všemu), byl jsem na konferenci v Londýně. Seděl jsem vedle Angličanky a poslouchal přednášejícího, jak mluví „politicky korektně“ o současném geografickém vzdělávání v době ministra Govea. Otočil jsem se na sousedku a pronesl: „Nekončí ten člověk ve své funkci?“ Odpověděla mně tak, že si vzala můj poznámkový blok, moje pero a do bloku napsala: „Stále tahá za nitky!“ Ani jeden jsme nevyslovili jeho jméno. Ó, jak anglické.

Jen pár výroků v časovém sledu  o M. Goveovi, které se objevili v britském tisku:

  • Národní kurikulum postavit na dějepisu (britská „vítězství“, více výuky o koloniální době, JV)  (M. Gove 2010)
  • Pan Gove klade velký  důraz na důležitá fakta a obsah předmětu (rozuměj memorování, JV) (BBC z 20.1.2011)
  • Labouristé a učitelské odbory obvinili Govea z toho, že se pokouší do škol znovu zavést výuku ve stylu 50. let (BBC z 20.1.2011)
  • Šéf školní inspekce Sir Michaal (Wilshaw) vyzval pana Govea, aby přestal kritizovat (The Guardian z 13.12.2013) (Mimochodem pan Wilshaw byl do funkce jmenován M. Govem, JV)
  • Michael Gove byl nahrazený na postu ministra školství bývalou ministryní financí Nicky Morganovou a ministerský předseda (Cameron) tak podporuje více žen na vyšších místech (BBC z 16.7.2014)
  • Během svého čtyřletého funkčního období jako ministr školství byl Michael Gove jedním z nejradikálnějších a nejkontroverznějších členů vlády (BBC z 20.7.2014)
  • Michael Gove vyhodil z kurikula téma „Změny klimatu“ (The Guardian z 26.10.2015)
  • Liberální demokrat se zaměřením na školství, John Pugh, řekl, že odchod začínajících učitelů je důsledkem změn, které zaváděl pan Gove, který více jak polovinu škol 2. a 3. stupně změnil na akademie, změnil kurikulum a změnil systém zkoušek. (BBC z 25.10.2016)
  • Michael Gove se svým nezapomenutelným tvrzením, že britská veřejnost ‚má už dost expertů‘ (rozuměj, že jich má plné zuby, JV)  (britský portál Geographical z 30.6.2016)
  • Gove otevřeně říkal, že chce, aby všechny školy v UK byly nadprůměrné. Říkal to velmi vehementně a neúnavně. (The Guardian z 1.7.2016)

Poznamenávám, že M. Gove spolu s Borisem Johnsonem byl hlavní tváří Brexitu. Když byl vyzván, aby vstoupil do vlády a vedl zemi v období opouštění EU, odmítl.

Zdroj: YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=qJ8RA3QF0EU; 7.9.2018

A teď do toho ta Jess Greenová, která přichází s „básní“ Dear Mr Gove (ZDE), kterou shlédlo od března 2014 do současnosti více než 300 000 lidí (nejvíc asi učitelů, jak jinak). Jess k tomu v článku v  The Guardian poznamenává: „Všude se říkalo, jak je práce učitele snadná a že to dokáže každý. Bylo to podceňování učitelů i jejich práce. Velmi, ale velmi mně to vadilo.“

A na jiném místě Jess Greenová říká: „Pokud žáci u zkoušek dobře prospěli, říkalo se, že zkoušky jsou příliš snadné. Pokud žáci neprospívali, byli špatní učitelé. Tak se začali najímat nekvalifikovaní učitelé, včetně vysloužilých vojáků, aby se do škol vrátila kázeň a disciplína.“

Koho mně to ten Mr Gove v Česku připomíná? Nepředsedá ten člověk školskému  výboru PS ČR? Jak je ten svět malý! Klon je všude.

A tak mysleme pozitivně!  Hrrrr do nového školního roku 2018/19. Slibů učitelům, těch je teď plno. Inu, jak krásné je žít ve slibném světě.