Více než 300 000 aplikací jen pro Vás

Letošní rok bude pro zhruba dva tisíce českých škol v něčem jiný. Díky jejich zapojení do projektu „Výzva 51“ dostaly nejen možnost získat pro své pedagogy dotyková zařízení, ale především šanci projít v této oblasti podrobným a smysluplným školením, kde se dozví, co všechno dnešní tablety umí a jak je možné je zapojit do výuky. Kromě těchto školení, které probíhají vždy v dané škole, je součástí projektu i podpora pozice ICT metodika, který by měl být (nejen) pod dobu projektu všem zapojeným pedagogům k dispozici, být zdrojem nápadů, inspirace a sdílet s nimi příklady dobré praxe.

Zřejmě jednou z nečastějších situací, kterou bude potřeba při výuce s tablety řešit je možnost snadné výměny dat se žáky. Ať se již jedná o pracovní sešity, interaktivní prezentace nebo jakékoliv jiné digitální učební materiály, v případě, že tablet není možné plnohodnotně připojit do školního doménového prostředí, je sdílení lehce problematické. Proto společnost Microsoft nabízí všem školám a učitelům službu OneDrive, které poskytuje v základní kapacitě zdarma prostor o velikosti 15 GB a jako navíc i webové verze aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote. V případě zájmu je všem školám k dispozici i profesionální řešení
Office 365, které kromě komplexního komunikačního řešení (email, kalendář, kontakty, online výuka, hlasování, intranetové a internetové stránky a mnoho dalšího) nabízí také úložiště OneDrive pro firmy, které nabízí kapacitu až 1 TB.

Jakmile má škola vyřešenou infrastrukturu, bylo by škoda tablet používat jako chytřejší zobrazovací zařízení, ale je vhodné jej mnohem více interaktivně zapojit do výuky. Dnes není problém díky technologii Miracast bezdrátově přenášet obraz a zvuk z tabletu do projektoru a tak je vhodné se zaměřit i na doplňující aktivity v rámci hodin. K tomu všem učitelům může pomoci například katalog aplikací Windows Store, ve kterém je v současné době více jak 300 000 aplikací, z nichž podstatná část je dostupná zdarma, a ty placené se pohybují v cenách řádově desetikorun. Každý učitel tak má možnost téměř na jakoukoliv hodinu získat nějaký atraktivní doplněk, zábavnou a přitom i výukovou aplikaci či mnoho dalších nástrojů.

Mezi zmiňované nástroje může patřit například i Office Mix, který vám umožňuje vytvářet interaktivní prezentace včetně hlasovacích prvků, zobrazení obsahu webových stránek přímo v prezentaci či snadnou distribuci na žákovské tablety a získání zpětně vazby o tom, jak byla vaše prezentace úspěšná.

Nástrojů, které společnost Microsoft pro učitele nabízí je opravdu mnoho, budeme proto rádi, když si je vyzkoušíte a začnete je používat. A pokud si s některými nevíte rady, můžete navštívit některé z desítky zdarma dostupných kurzů v našich Vzdělávacích centrech nebo s námi komunikovat např. na sociální síti Facebook, případně nás navštívit např. na podzimní roadshow pro školy.

Těšíme se na Vás a budeme rádi, když se o zkušenostech s používáním technologií Microsoft ve škole s námi podělíte.