AKTUALITY ZE VZDĚLÁVÁNÍ

Podívejte se na výběr aktuálních inspirativních příspěvků z českého internetu z oblasti metodicko-didaktické praxe ve vzdělávání.

Radio Wave: Být, či nebýt na TikToku? To je otázka, kterou řeší mladí učitelé

Generace současných mladých učitelů s internetem a sociálními sítěmi vyrostla. Když vstupují do učitelské profese, tak také řeší, jak nastavit hranice a vztah se žáky, kteří jsou jim v tomto ohledu mnohdy blízko. Jak jít s dobou a zároveň neztratit autoritu? Mluvila jsem s učitelkou dějepisu, která pod jménem andrejkajulie sítě aktivně a otevřeně používá, a také s učitelkou, která si své soukromí naopak zveřejňovat nepřeje.

Dějepisářka Andrea Fialková začala natáčet na TikTok krátká videa v době karantény a v současnosti má téměř 370 tisíc sledujících. „Inspiraci beru, když projíždím for you page, kde se vám ukazují dané trendy, těch se snažím držet. Samozřejmě mě u toho drží i čísla, děti a lidi, kteří mi píšou, že takovou učitelku, která by je víc chápala, by si přáli.“

Více zde.

Vít Beran: Neztrácet víru, naději a trpělivost

Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV) vydává publikaci Inspirativní rozhovory o spolupráci ve školách. Můžete se v ní setkat s pěti řediteli a ředitelkami, kteří dlouhodobě pracují se svými pedagogickými sbory a vytvářejí podmínky pro to, aby se z nich staly učící se komunity posouvající vzdělávání na svých školách kvalitativně na vyšší úroveň. Dnes to bude Mgr. Ing. Vít Beran, ředitel Základní školy Kunratice.

Myslím, že potřebujeme více porozumět, jak systematicky zavádět do výuky a života školy kompetence a gramotnost. Nestačí jen organizovat výuku tak, aby děti komunikovaly. Frontální výukou se komunikace a spolupráce podle mě nedá naučit. Naše pozornost by se měla zaměřit například na to, jak propojit porozumění obsahu textu s výukou gramatiky. Jak rozvíjet pisatelství napříč naukovými předměty. Jak efektivně zapojovat badatelství, projekty, učení venku s rozvojem kompetencí k učení, k rozvoji odpovědnosti za své žákovské učení a podobně.

Více zde.

EDUcast: Speciál s Kristýnou Titěrovou o tom, jak učitel pozná, že žák-cizinec potřebuje podporu

Speciál EDUcastu k seriálu Ochránce. Jeho scénárista a předseda správní rady EDUinu, Tomáš Feřtek, si tentokrát povídá s programovou ředitelkou organizace META Krístýnou Titěrovou. Jak se má zachovat učitel, když je součástí třídy žák-cizinec? Jaká jsou specifika práce žáků s odlišným mateřským jazykem? Jak učitel pozná, že dítě potřebuje podporu? Kam se může učitel obrátit pro podporu? Rozhovor navazuje na 9. epizodu seriálu Ochránce. Pustit si ho můžete třeba v iVysílání České televize: 9/10 Hidžáb – Ochránce | Česká televize (ceskatelevize.cz).

Více zde.

František Tichý: Epidemie bezmocnosti. Práce s dětmi mi teď připomíná aktivizaci seniorů

Český pedagog a spisovatel František Tichý hovoří o toleranci dětí vůči nepohodlí, která dle jeho názoru vykazuje dramaticky klesající tendenci. „Začal jsem o tom přemýšlet, když se děti na podzim vracely do školy. Okamžitě na nich bylo vidět, že nemají chuť něco dělat, ať je to učení, nebo fyzická aktivita,“ podotýká.

Děti nám komunikují ztrátu motivace a jedním dechem říkají, že je máme motivovat my. Připadají si přetížené, i když jsou naše nároky většinou nižší než dřív. Mnohé najednou nebaví nic. Kdosi z nich se mi svěřil, že se týdnem jen stěží protluče a myslí na to, kdy už bude víkend. Ale ten brzy skončí a je to tu nanovo… Tohle říká čtrnáctiletý teenager! Starší ještě jakž takž naskočili, protože maturita se blíží, ale ti mladší se nemají čeho chytit. Dřív byli plní energie, zájmu, teď všude vidí problém a hledaji viníka. Očekávají, že spása přijde zvenčí. Jako by jim nezbyla žádná síla ani chuť udělat něco pro sebe, natož pro druhé.

Více zde.