Nej… z měsíce března

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejzajímavějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc březen.

To nejzajímavější z modulu Články

Jak učit zároveň prezenčně i distančně, autor: Bořivoj Brdička

Zpráva o metodice výuky hyflex, při níž jsou někteří žáci ve škole a jiní ve stejném okamžiku doma připojeni online, kterou přináší portál Common Sense. Součástí je výklad často nesprávně používaných pojmů souvisejících s učením na dálku.

Distanční vzdělávání v MŠ, autor: Marie Čermáková

Článek přináší příklad toho, jakým způsobem může probíhat distanční vzdělávání na MŠ, jaké podmínky jsou v současné době pro jeho naplnění.

Svět podcastů, račte vstoupit, autor: Vanda Vaníčková

Výuková aktivita Svět podcastů, račte vstoupit je zaměřená na seznámení s podcastem, což je v poslední době zejména mezi mladými lidmi populární volnočasový fenomén, a jeho analýzu. Podcast je zvukový formát kombinující mluvené slovo, zvuky a hudbu podobný rozhlasovému vysílání, ovšem s možností poslouchat zvolený obsah kdykoli. Aktivita kombinuje samostatnou a skupinovou práci a společnou práci ve výuce.

To nejzajímavější z modulu DUM

Ekonomická specifika zámořských území I. (pruhový graf), autor: Petr Tišl

Materiál je formou případové studie středoškolské geografie s přesahy do základů společenských věd – zejména ekonomické teorie a aplikace ICT. Je určen jako podpora výuky obecné socioekonomické nebo regionální geografie. Práce ve skupinách není nutná, ale z organizačních důvodů (počet počítačů na třídu) je vhodná práce ve dvojicích.

Povolání v QR kódech, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál obsahuje 9 obrázků povolání. Děti mají za úkol přiřadit k obrázkům 9 QR kódů, které pomocí čtečky rozluští – jsou tam věty, které dané profese nejčastěji používají. Na závěr najdou názvy povolání ve čtyřsměrce a vypíší je.

Zakrývání čočky – vytvoření obrazu, autor: Pavel Masopust

Příspěvek ukazuje, jak se změní čočkou vytvořený obraz při postupném zakrývání neprůhlednou destičkou. Materiál vznikl jako jeden z výstupů projektu Didaktika – Člověk a příroda A.

Nové záznamy webinářů

Psychohygiena rodiče pro 21. století

Distanční výuka je náročná nejen pro učitele a žáky, ale také pro rodiče. Jak se vyhnout stresovým situacím? Jak pracovat s relaxačními metodami? Mgr. Roman Pešek nám rád poradí.

Praktické využití podpůrných opatření u žáků s PAS v běžných třídách

Podpůrná opatření představují podporu pro práci pedagoga s dítětem, žákem či studentem v případech, kdy speciální vzdělávací potřeby žáka vyžadují v různé míře upravit průběh jeho vzdělávání. Která volit a jak je využít na maximum nám poradí Mgr. Lenka Bittmannová ze SPC při Národním ústavu pro autismus (NAUTIS).

Jak na inovace ŠVP

Jak zajistit, aby se z ŠVP nestal časem muzejní exponát? Jak zajistit, aby ŠVP stále odrážel realitu školy, potřeby žáků i představ rodičů a zřizovatele? Jak využít potenciálů, nápadů a tvořivosti všech pedagogů školy? Mgr. Anna Doubková a PaedDr. Karel Tomek se s námi rádi podělí o své lektorské zkušenosti.

Badatelství v distanční výuce

V otevřeném bádání se učitel stává průvodcem a žák badatelem, stanovuje otázku, řeší hypotézu, zkoumá, pracuje v týmu, své výsledky prezentuje a obhajuje. Vzhledem k současné situaci se Ing. Martin Kříž zaměří především na badatelství v distanční výuce, tvorbu otázek, hypotéz a proces učení.

Metodika třídnické hodiny prezenčně i online

Práce na vztazích s jednotlivými žáky i uvnitř třídního kolektivu je dnes složitější než kdy jindy. Po návratu žáků do škol bude navíc znovuoživení sociálních vazeb i prevence a ošetření toho, co se odehrálo za vypnutými kamerami, předním úkolem třídních učitelů. Své zkušenosti, tipy a podněty v tomto směru nabídne psycholožka Mgr. Jana Lidická.