Nej… v měsících červenec a srpen

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za prázdninové měsíce…

Nejvíce zobrazované články

Rámcový vzdělávací program pro PV, autor: MŠMT

Informativní článek Opatřením ministryně školství, mládeže a tělovýchovy se mění Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání RVP s účinností od 1. 9. 2016.

Rádi bychom věděli, co přináší štěstí – TALISMANY, autor: Hana Kleisová

Jak najít ten pravý? Talismany nám odpradávna nosí štěstí, lásku, zdraví a hojnost. Mají silnou magickou moc. Chrání nás před zlem a neštěstím.

Aktivity v přírodě s předškoláky I – podzim, autor: Petra Pšeničková

Příspěvek představuje první část čtyřdílného seriálu se zaměřením na předškolní aktivity v přírodě. Nabízí inspiraci/nápady, jak do tematického plánu předškolní přípravy zahrnout podzimní aktivity v přírodě.

Nejvíce komentované články

Rádi bychom věděli, co přináší štěstí – ČÍSLO, autor: Hana Kleisová  

Z komentáře: Dobrý den, nahlédnutí do příloh uvedených v digifoliu mne uvedlo do většího kontextu. Oceňuji přesah do mnoha vzdělávacích oblastí. Ráda materiál v budoucnu využiji. Děkuji.

Oblečení I, autor: Petra Pšeničková

Z komentáře: Dobrý den, děkuji za (pro mě) netradiční téma. Určitě využiji v mateřské škole.

Od geocachingu k Pokémonu GO a zase zpět, autor: Bořivoj Brdička. Článek je součástí Učitelského spomocníka na adrese http://spomocnik.rvp.cz.

Z komentáře: Pokémon GO se mi jeví jako výborný materiál pro vysvětlení principů monetizace „bezplatných“ aplikací. Najdou se v něm snad všechny mě známé prvky a díky Augmented Reality (AR) také některé novější (např. co znamená, když soubor datacom.nianticlabs.pokemongofilesil2cppMetadataglobal-metadata.dat obsahuje řetězec „Sponsor.MCDONALDS“?).

Těším se, až vznikne aplikace využívající AR, která tvůrci umožní vložit na mapu virtuální objekty, a připravit k nim příběh, který může mít obdobný potenciál oslovit žáky jako komerční fenomén, ovšem bez komerční vaty.

Okamžitá, či zpožděná zpětná vazba?, autor: Martin Herejk. Článek je součástí Učitelského spomocníka na adrese http://spomocnik.rvp.cz.

Z komentáře: Zpětná vazba v modelu studentovo řešení úlohy a učitelovo hodnocení mě zajímá, a to hlavně jako prostředek pro motivaci studentů. Představme si, že studenti z dané učební skupiny víceméně paralelně řeší sérii úloh, a jejich skóre úspěšnosti se jim průběžně zobrazuje (buď na jejich obrazovce, nebo na společné třídní projekční ploše). Samozřejmě se zobrazuje skóre úspěšnosti celé skupiny, aby byla povzbuzena soutěživost studentů. A představme si technologické řešení tohoto modelu.

Nejvíce zobrazované DUMy

Geometrické tabu, autor: RNDr. Jitka Rambousková

Hra pro skupinu žáků na utvrzení terminologie z geometrie.

Vánoce interkulturně, autor: Mgr. Jan Křoustek

Materiál vznikl jako výstup projektu Jazyky interaktivně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Křoustek. DUM se zaměřuje na osvojení a zopakování základní slovní zásoby týkající se základní slovní zásoby a informací na téma Vánoce a jejich oslava v Německu, Česku ale také v Dánsku, Švédsku nebo Finsku. Zvyky, jídlo, dárky, koledy. Závěrečná část obsahuje opakovací cvičení a konverzaci.

Hrátky s vyjmenovanými slovy po P, autor: Mgr. Petra Cemerková Golová

Materiál slouží k procvičení vyjmenovaných slov po P. Žáci je budou vyhledávat v osmisměrce a vpisovat do doplňovačky. S vyjmenovanými slovy po P a slovy příbuznými si zahrají domino.

Gimp – Výběr, autor: Mgr. Zuzana Jurajdová

Pracovní list určený do hodiny informatiky. Krok za krokem popisuje práci ve freewarovém grafickém editoru Gimp 2.8. Žáci se pomocí návodu a doplňkových úkolů naučí pracovat s různými nástroji určenými k výběru obrázků či jeho částí. Pracovní list je doplněn fotografiemi k úpravě a úkoly, které ověří, zda s nástroji žáci umí pracovat.

Nejlépe hodnocené DUMy

Piráti – Kdo je kdo, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál obsahuje 10 obrázků pirátů, děti mají na základě jejich tvrzení přiřadit pirátům správná jména.

Minerální vody v ČR, autor: Petr Tišl

Pracovní list – aktivita. Žáci vyhledávají zdroje minerálních vod. Porovnávají jednotlivé minerální vody podle obsahu rozpuštěných iontů.

Piráti a indiáni – úkoly, Piráti a indiáni – doplňkové materiály, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál obsahuje 10 zábavných úkolů s tématem piráti a indiáni.

Druhý DUM obsahuje řadu doplňkových materiálů k tématu piráti a indiáni, vhodné využití do projektu či tematického dne. Diplomy, šablony, obrázky, účastnický list.

Zajímavá města a místa ve Švýcarsku, autor: Mgr. Jan Křoustek

Materiál vznikl jako výstup projektu Jazyky interaktivně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Křoustek. DUM se zaměřuje na rozšíření znalostí žáků o nejznámějších místech a největších městech Švýcarska. Zmíněny jsou také významné pamětihodnosti a přírodní krásy (Alpy). Na závěr je pro žáky připraven kvíz na zopakování nově nabytých znalostí a vědomostí.

Nejnavštěvovanější diskuze

Zdroj ilustrativních obrázků:

H. flickr.com: Many Glacier Hotel, Montana [online]. 2011-01-15 [cit. 2016-09-13]. Dostupný pod licencí CC-BY-SA na WWW: <https://www.flickr.com/photos/flatworldsedge/5357374440/>.

ulleo. Pixabay.com: [online]. [cit. 2016-09-13]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/sun-flower-bud-sunflower-bud-summer-1627203/>.