Aktuality ze vzdělávání

Podívejte se na výběr aktuálních inspirativních příspěvků z českého internetu z oblasti metodicko-didaktické praxe ve vzdělávání.

Rádio Proglas: Jaké výzvy v novém roce nás ve školství čekají podle Miroslava Hřebeckého

Školy by měly v následujícím roce především vytěžit to, čemu se naučily z hlediska čelení pandemie, říká v rozhovoru pro Rádio Proglas programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký. Je podle něj potřeba soustředit se na žáky, kteří potřebují pomoc, a tu pomoc jim také poskytnout. V pořadu 13+ hovořil o aktuální situaci ve školách s Anežkou Jakubcovou. Poslechněte si záznam pořadu ze 4. ledna.

Více zde.

Krajské listy: Každý učitel by měl aspoň jednou propadnout. Pojďme hovořit o školství s učitelem

„Tuto větu jsem nevymyslel já, ale jeden z mých učitelů, jenž patřil mezi ty učitele, na které se nezapomíná. Za války byl totálně nasazený v Německu a z toho asi vycházel i jeho drsný, a přesto hluboce lidský přístup ke studentům. Ani vzezřením nepatřil k šedému průměru. Měřil přes dva metry, a když si ve sborovně položil svačinu na plechovou šatní skříňku, mohl na ní vestoje svačit,“ říká Stanislav Korityák, učitel, autor učebnic a předseda spolku „Za naše děti“.

Učitel by si roli žáka na propadnutí měl vyzkoušet také proto, aby si uvědomil, jak těžké je učit se do tří do rána a vstávat v pět ráno zase k učení. Je potřeba se umět vžít se do role lempla, který všechno dělá na poslední chvíli. A opět ne kvůli pochopení, abychom jej litovali, ale proto, abychom ho naučili účelně si zorganizovat práci. Nelze totiž bojovat na všech frontách zároveň. Je nutné vybrat, co je potřeba udělat dřív, co se zvládne později a co si můžeme dovolit neudělat vůbec. To jsou věci, které učitel s jedničkářskou minulostí většinou neumí.

Více zde.

A2larm: Vzdělávání v čase klimatické krize: U dětí musíme rozvíjet sebereflexi a schopnost čelit nejistotě

Změny klimatu a z nich plynoucí nebezpečí pro celou planetu kladou na vzdělávání školáků zcela nové nároky.

Ze společenského hlediska se ovšem stále více ukazuje, že individuální akce je veskrze limitovaná a ve své podstatě z hlediska reálného efektu nefunkční. Nehrozí tak, že s nejlepšími úmysly vlastně děti indoktrinujeme iluzí, že primárním řešením je třídit plasty a že společenská rovina je jakási nesrozumitelná nadstavba, ke které se mohou dostat až na střední škole?

Více zde.

Forbes: Základka budoucnosti? Osm žáků na jednoho učitele, žadné zvonění ani známky, říká ředitelka školy

Soukromá základka Livingston v pražských Čakovicích staví na inovativní výuce, otevřeném školství a partnerství dětí s učiteli. „Používáme prvky Montessori pedagogiky, například v základech počítání na prvním stupni, líbí se nám části programu Začít spolu nebo některé principy ve svobodných školách, jako je třeba komunitní kruh, kterým zahajujeme den ve třídách,“ říká Petra Kačmarčíková Bakajsová, která základní školu Livingston třetím rokem řídí.

V přízemí moderní třípodlažní budovy právě vcházíme do sborovny, místnosti, která za prosklenými stěnami působí jako malý kancelářský open space. A dostáváme se k tomu, co je pro koncept školy rozhodující. Učitelé. I oni musí být týmoví hráči. „Profilem absolventa se u nás řídí všichni, nejen děti, ale i já, učitelé nebo uklízečky,“ usmívá se ředitelka.

Více zde.