My máme prima rodiče

Myslíte si, že je potřeba mít v mateřské škole prima rodiče? Pokud ano, tak máte pravdu.

Náš projekt je zaměřený na spolupráci mateřské školy s rodinou. Rodiče, kteří přijdou dopoledne do školy, mohou děti seznámit se svým povoláním, činností v zaměstnání. Vyprávějí dětem, kde pracují, co dělají, mají nachystané obrázky a pomůcky, aby děti nadchli. Během rozhovorů si rodiče mohou všimnout, jak jejich dítě pracuje, jak se chová v kolektivu, mohou sledovat jeho posun.

Při návštěvě mateřské školy se rodič blíže seznámí se třídou i samotnou školkou, s učitelkou a dětmi. Nadšení dětí, když vidí svého tatínka nebo maminku, jak si hraje s dětmi a předcvičuje jim, je nepopsatelné.

Na závěr setkání probíhá evaluace. V rámci rozvoje čtenářské gramotnosti vedeme s dětmi rozhovor o tom, co slyšely, co si zapamatovaly, co se nového dozvěděly, zda všemu porozuměly. Rozvoji matematické gramotnosti napomáhá, že si děti mohou půjčit materiál a pomůcky, manipulovat a experimentovat s nimi, probíhá zde práce podle pokynů.

Ze zajímavých okamžiků můžeme vybrat setkání s maminkou, která tvoří hračky pro děti a byla nám je ve škole představit. Hračky nesou název Little Bears (www.littlebears.cz), jsou dřevěné, ručně vyráběné, interaktivní a chytré, jak o nich říká sama maminka. Ve škole jsme mohli vyzkoušet puzzle Čtyři roční období a hru Duhový cubeek.

Jestli chcete zažít zajímavé dopoledne spolu s dětmi, pozvěte si jejich rodiče.

MŠ Srdíčko
Iveta Nohýnková