Jak vyprávět o historii dětem

Francouzský knižní trh nabízí dětem mnoho lákavých publikací o historii. Mezi ně patří i edice „Dějiny vyprávěné dětem“, ve které vždy renomovaný historik vypráví o určitém období dětem, většinou svým vlastním nebo vnoučatům. Inspirovala jsem se a sepsala povídání o počátcích křesťanství se sedmiletou neteří Dorotkou. Zde je úryvek.

Proč slavíme Velikonoce?

Velikonoce jsou křesťanský svátek, který je spojený s Ježíšem. Slyšela jsi už někdy o něm?

Ano, povídali jsme si o něm ve škole. Ukřižovali ho, když mu bylo 33 let.

To máš pravdu. A pamatuješ si, proč ho ukřižovali?

On měl totiž velkou moc, Ježíš i ten vládce. A vládce se ho kvůli tomu bál.

Vládce, o kterém mluvíš byl římský císař. Víš, kde je Řím?

Zhruba někde u Itálie.

Dnes je Řím hlavní město Itálie. Ale v době, kdy žil Ježíš toto město ovládalo území kolem Středozemního moře, kterému se říkalo Římská říše. A v té říši vládl římský císař. Je pravda, že měl velkou moc, jeho říše byla obrovská a její součástí bylo i území, kde se narodil právě Ježíš. Tehdy se mu říkalo Palestina.

No ale Ježíš se přece narodil v Betlémě!

To ano, město Betlém se nachází v Palestině. Dnes je na území státu, který se jmenuje Izrael, ale ten vznikl teprve nedávno. V době, kdy žil Ježíš, Palestina patřila k římské říši. Takže Ježíš musel poslouchat římského císaře, protože bydlel v jeho říši. Dorotko, pamatuješ si také něco z Ježíšova života?

Uměl různé zázraky, třeba chodit po vodě nebo uzdravovat lidi, například když k němu přišel někdo slepý, tak Ježíš se dotkl jeho očí a on zase viděl.

O Ježíšovi se vypráví spousta příběhů. U některých nevíme, jestli jsou pravdivé, třeba ty zázraky – chůze po vodě nebo to, že uměl proměnit vodu ve víno. Ale určitě víme, že pomáhal lidem. Také vymyslel pravidla, jak by se měli k sobě hezky chovat. Třeba že by neměli krást nebo lhát nebo se zabíjet.

To vymyslel pěkně. Tahle pravidla by měla platit i dnes.

Právě že platí. Lidé, kteří dnes souhlasí s tím, co tehdy Ježíš říkal, se jmenují křesťané. Ale zpět k jeho životu. Ježíš také učil lidi, že existuje jen jediný Bůh, kterého mají lidé uctívat. A právě to se římskému císaři nelíbilo. Proč myslíš?

Asi proto, že on sám se považoval za Boha.

Přesně tak! Římský císař chtěl, aby lidé uctívali jen jeho a tak se mu vůbec nehodilo, co Ježíš říkal. Rozhodl se, že se ho zbaví.