Jezme méně masa! apelují učitelé zeměpisu

Na českých serverech jsem články na toto téma našla pouze v médiích o zdravém životním stylu nebo o vegetariánství. Ve Francii se o nutnosti jíst méně masa, aby se snížil počet hladovějících, učí v zeměpisu, jehož učivo 1. ročníku je zaměřeno na udržitelný rozvoj.

Opět je nejlepší žáky nechat, ať si závěr vyvodí sami. Kapitolu jsem nazvala pouze „jak změnit své stravovací návyky“ a dala jsem žákům následující dokumenty:

Dokument 1: Stravovací režim zemí „Severu“ a „Jihu“

Regimes

Zde žáci vidí, že bohatší země jí více masa, cukru a tuků, zatímco chudší země jí více obilnin (učitel vysvětlí proč). Zároveň je to příležitost setkat se s méně běžným druhem grafu a naučit se ho číst.

Jaký je důsledek? To vidíme na dokumentu 2: Využití obilnin ke krmení dobytka

Betail

Je na něm vidět, že v zemích „Severu“ (Brazílie je opět výjimkou) se jedná o více než polovinu obilnin. Konstatování můžeme doplnit citací francouzského agronoma Reného Dumonta z roku 1974: „Kráva bohatého sní obilí chudému.

Jak je to možné? Vysvětlení najdeme opět v charakteristice stravovacího režimu „Severu“ a „Jihu“: dokument 4 srovnává, kolik obilnin spotřebuje za rok člověk, jež má jako základ stravy obilniny (180 kg) a člověk, který má jako základ maso (930 kg). Mimo to dokument srovnává spotřebu vody a energie pro výrobu jednoho kilogramu masa a obilnin.

Cout_production_viande

Můžeme uzavřít citátem „Lepší je vegetarián, který jezdí v džípu než masožravec na kole!