ZNÁMKA ZA BONBONIÉRU

Tak jsem si dnes přečetl další dáreček, který chystá pro naše školy pan ministr. Před projednáním poslanci je  návrh, aby žákům mohl měnit známky ředitel školy. Bez komisionálního přezkoušení, jak je to dáno  školským zákonem, prostě jen na žádost rodičů. Bude stačit na jedničku pro pana ředitele bonboniéra ?

Pan ministr Liška zdůvodňuje svůj návrh probíhající reformou. Jak jinak? Chce zabránit stavu, kdy je učiteli  kladen důraz na jednorázové znalosti a průměry známek. Zatímco pod reformním úhlem  je důležitější celkový přístup žáka ke studiu, jeho kompetence a snaha při výuce, schopnost pracovat v týmu. Nic proti takovému pohledu, je chvályhodný. Ale jak může ředitel ke všem povinnostem, které zajišťuje přijmou zodpovědnost za vyřizování žádostií rodičů o vylepšení známech studentů?  Nejenže na takovou agendu nebude mít čas. Ale ani dostatek podkladů, aby mohl zodpovědně rozhodnout. A k čemu tu pak budou učitelé? Poměrně rychle se blíží  doba, když si známky na vysvědčení nadiktují sami rodiče. Nebo ještě lépe, když si je napíší sami žáci. To bude vůbec nejlepší.

   Pan ministr svůj návrh jistě nemyslel vážně. A pokud ano, tak věřím, že se ve sněmovně najdou poslanci, který mu ten jeho nápad vzniklý v horečce rezolutně rozmluví.