MBTI – dobrá pomůcka pro práci učitele

Hodně se hovoří a píše o nutnosti individuálního přístupu k žákům. Otázkou ale je, jak toho docílit.

Jaké diagnostické nástroje může učitel použít? (http://www.ferovaskola.cz/blog/monika-tannenbergerova-58/diagnosticke-schopnosti-ucitelu-jsou-stale-potrebnejsi-224.html)   Dobrým nástrojem je právě Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) – nástroj pro určení typu člověka.

Používám ho již deset let a musím říci, že mi hodně pomohl v mé práci učitele a to dvojím způsobem. Přiměl mne k tomu, abych se pečlivěji sledoval a prováděl sebereflexi. Zároveň mi dal určitá kritéria, pomocí nichž mohu sledovat žáky (a samozřejmě i dospělé) a všímat si podstatných skutečností, které vymezují jejich chování. Vynikající na tom je, že se zde nehodnotí daný typ. Každý typ má svou specifickou hodnotu, ale upozorňuje se na odlišnosti.

Když jsem pracoval s tímto nástrojem a pomáhal jedné kolegyni vymezit si její typ, reagovala upřímným výkřikem: „To jsem si dosud nikdy neuvědomila, že to mohou mít někteří lidé jinak.“

Literatury k MBTI je u nás již dost. Ať jsou to práce M. Čakrta, Avila, Kroegera nebo Keirseyho. Stále ale  chyběla práce, která by nám pomohla aplikovat typologii na děti a mládež. Nyní se objevila: je to kniha Šárky Mikové a Jiřiny Stang, Typologie osobnosti u dětí. Využití ve výchově a vzdělávání. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-587-5

Obě autorky jsou k napsání dostatečně erudované: praktikují typologii a mají dostatečný teoretický základ, což se v knize projevuje srozumitelným popisem podstaty typologie a množstvím konkrétních příkladů její aplikace u dětí.

Specifikou této knihy je její zaměření na děti a na způsob jejich učení. Tím je pro nás učitele obzvláště cennou. Po základním seznámení jednotlivých dimenzí osobnosti: extroverze x introverze, smyslovosti x intuice, myšlení x cítění a usuzování x vnímání, přistupují autorky k popisu dynamiky typu, což je zvláště důležité když uvažujeme o dětech, které se vyvíjejí. Tomu se pak také ještě důkladněji věnuje kapitola šestá. Vedle vymezení čtyř dimenzí, se pak autorky věnují typu temperamentu, které jsou celkem čtyři.

Praktickým použitím typologie MBTI v rámci pedagogicko-psychologické diagnostiky se věnuje kapitola osmá. Dvě kazuistiky ukazují konkrétní využití dané typologie. Celkem čtyřicet stránek je pak věnováno tomu podstatnému: využití MBTI ve škole (kap. 9) ukazuje jak jednotlivé dimenze osobnosti člověka ovlivňují proces učení.