Aktivní ICT podpora pro učitele

V dnešní době je již běžnou praxí, aby střední a velké firmy měly své IT oddělení, které by se staralo o zaměstnance, pomáhalo a ulehčovalo jim práci s moderními technologiemi. Většina lidí v produktivním věku je již počítačově gramotná a spoustu „nástrah“, které nám počítače připravují, si umí vyřešit sama. Občas se může stát, že ani zkušený uživatel problém náhle vyřešit neumí. Proto využije IT podporu, která se problémem zabývá a uživatel není zdržován ve své další aktivitě.

V českých školách je to však jiné. Buď je IT technik externista, který do školy dochází po večerech, nebo je někdo z učitelů ICT koordinátorem. To přináší výhodu, že zázemí školy zná, ale věnovat se IT problémům může, až naplní svou pedagogickou práci, dle svých možností, většinou opět po večerech.

Na ZŠ Kunratice používají učitelé notebooky a další výukový hardware, ovládají nainstalovaný software, vytváří vlastní výukové materiály, které pak mezi sebou sdílejí. Můžeme o nich říci, že jsou zkušenými uživateli? S běžnými uživatelskými problémy si většinou poradí sami. Ovšem když nastane vážnější problém, musí se učitel rozhodnout, jestli ho bude řešit sám nebo se obrátí na IT podporu. Jakou funkci by měl školní „ajťák“ plnit? Měl by naučit učitele problém řešit samostatně nebo by měl tento problém řešit sám?

Pokud učitel dostane od IT technika kvalitní pracovní nástroj ideálně nastavený pro svoji práci, a pokud je proškolen v jeho ovládání a zná úskalí daných programů, tak ve spoustě případů nebude danou podporu vůbec potřebovat. To je jistý dílčí úspěch profesionálního IT technika.

V případě, kdy učitel problém neumí řešit nebo usoudí, že by řešení z jeho strany stálo přemíru času a úsilí, obrátí se na podporu. Maximální péče odborníka pomáhá nejen problém odstranit, ale také danou problematiku vysvětlit a ukázat cesty vedoucí k řešení. Jakmile má učitel v systém důvěru, kterou mu zajistí IT podpora, tak přímo úměrně stoupá i kvalita jeho výuky, ve které moderní technologie využívá.

Na základní škole v Kunraticích, se od začátku letošního školního roku IT podpora rozšířila i do aktivního vyučování. IT technik vstupuje do hodin, kde se používají počítače, jako asistent pedagoga, což v českém školství není zcela běžné. Ze své pozice zajišťuje bezproblémový chod všech zařízení. Od interaktivních tabulí po správu bezdrátové sítě. V současnosti škola využívá mobilní počítačovou učebnu, IT technik tedy zajišťuje nabíjení a servis jednotlivých notebooků, ale také učebnu dopraví učiteli do výuky. Současně funguje i jako konzultant pro přípravu vyučování, čímž pomáhá učitelům kvalitněji připravovat a prezentovat probíranou látku. Zajišťuje pohodlnou práci ve využívaných programech, například v prostředí Office 365, takže se v hodině nemůže stát, aby žákovo zapomenuté heslo nabouralo učitelovu práci. Pokud se během vyučování objeví problém, učitel jeho řešením neztrácí čas pro výuku. V přítomnosti asistenta se nemusí strachovat, že něco nebude fungovat, řešení problému probíhá v reálném čase bez zásahů do vyučování. Můžeme říci, že IT technik učiteli „kryje záda“.

Pomoc ovšem nepotřebují jen učitelé, ale i žáci. Například někdo ze žáků nestíhá probíranou látku. Ve čtvrté třídě jsme začali pracovat v programu Microsoft PowerPoint, někteří žáci viděli program prvně a jiní bez mrknutí oka začali tvořit kvalitní prezentace. V tu chvíli se IT podpora jako asistent může žákům individuálně věnovat, ať už se jedná o pomoc s probíranou látkou nebo rozvíjení dovedností programu znalého studenta.

Během půlroční praxe se tento model na ZŠ Kunratice osvědčil. Nejen učitelé, ale i děti jsou spokojeni, protože je učebna permanentně připravena v provozuschopném stavu. Žáci vědí na koho se obrátit s otázkami ohledně počítačů, instalace programů a IT obecně. Pokud tuto službu ve škole nabídnete, dodáte cílové skupině prostor věnovat se bezvýhradně své práci, ať už výuce nebo studiu. To vše bez nástrah, které nám počítače občas připravují, tím pádem budou výsledkem pouze spokojení uživatelé.

Radek Ivanov, ICT koordinátor ZŠ Kunratice