Vesmírná mise končí

Každý rok motivuji děti v mé družině celoroční hrou. Letos jsme cestovali vesmírem.

Toto téma jsem už před lety zpracovávala jako celotáborovou hru a bylo mi líto nashromážděných her, pokusů, aktivit a činností dále nevyužít.
Už na konci prázdnin se začaly na školním webu objevovat motivační slogany:
Kosmická cestovní kancelář Proxima – brána do jiných světů!
 Zajišťuje přípravu a expedice kosmických výprav za poznáním a dobrodružstvím.
Motto: „S KCK Proxima až nakonec galaxie“… Po trochu tvrdší přípravě se tedy můžete těšit na let do kosmu. Pokud kosmické prostředí přežijete – ha, ha, ha – budete zírat na věci prapodivné – pusté planety, žhnoucí hvězdy, neobvyklé měsíce, objevíte i mnoho zábavných věcí

A 1. září jsme si už notovali kosmickou písničku:
S CéKá Tour Proxima cestuji po vesmíru, znám hvězdy, planety, Slunce i černou díru. Vždycky mě překvapí, jak to tam všude žije, rozličných stvoření plná je galaxie…
Písničky či hymny vždy doprovází naši celoroční hru.

Také proběhla anketa: Chtěl(-a) bys letět do vesmíru?

Dvě odpovědi za všechny: „Ano, chtěl, protože jsem nikdy nebyl ve vesmíru. Chtěl bych se podívat na planety a hlavně na Saturn. Zažil bych velké dobrodružství.“
„Ano. Protože jsem expert a všechno studuju. Chtěl bych vidět marťany a vesmírný prach. Chtěl bych studovat planety.“
No, musíte uznat, že teď nezbylo nic jiného než se na cestu do vesmíru pořádně připravit. Každý měsíc jsme měli naplánováno, co se bude v naší KCK dít.

V září jsme začali s přípravami na cestu a výcvikem kosmonautů. Cílem každého účastníka bylo získat platný kosmický pas. Výcvik probíhal v rovině „teoretické“ – různé planetární pokusy, poznávání Sluneční soustavy, „fyzické“ – hry pro posílení fyzické odolnosti a „psychologické“ – týmové hry, hry na pozornost a plno dalších aktivit. Samozřejmě bylo třeba patřičně vyzdobit družinu, a tak v průběhu roku vzniklo mnoho výtvarných prací inspirovaných vesmírem.
Po půlroční kosmické přípravě  každý účastník obdržel osvědčení, které jej opravňovalo k letu do vesmíru s KCK PROXIMA.

Od února jsme prolétávali Sluneční soustavou a dostali jsme se i za ní. Vesmírní cestovatelé během letu získávali informace o planetách, hvězdách a dalších vesmirných tělesech. Navštívili i neznámé planety a došlo i k velkému setkání s ufony.
Na svých vesmírných cestách kosmičtí turisté snímali povrchy planet – využili výtvarných technik jako je frotáž nebo malování do barevné hmoty, vytvořili mnoho podob ufonů, v této sérii se nejoblíbenější aktivitou stal tanec mimozemšťanů, což je jednoduchý experiment se zvukem a jeho vibracemi. Přivezli také vzorky vesmírných nerostů.

Vyzkoušeli mnoho letových vlastností různých raket od těch nejjednodušších balónkových až po foukací, octové či vodní.
Na palubě kosmické lodi zažili nejen mnoho objevného, ale i zábavného. Jednou z nejzdařilejších akcí se určitě stal nesmírně vesmírný karneval, kde se zapojili kreativně i rodiče. Proběhly také různé vesmírné hrátky, už názvy napoví, že to nebyla žádná obyčejná pozemská zábava, např. pád do černé díry, souboj s vetřelci, hvězdný cíl, zmatení ufoni, velký třesk, čištění Mléčné dráhy či záhada vesmírného slizu.
O svých objevech jsme pravidelně informovali návštěvníky školního webu.IMG_2334

Nezapomněli jsme samozřejmě ani na největší kosmické výročí tohoto roku a to 50 let  od prvního letu člověka do vesmíru.
12. 4. bylo celé odpoledne věnováno tomuto tematickému bloku. 3. 5. byl celý den zase věnován Dni Slunci. Naší pozornosti neunikl Robonaut a ani start krtečka na palubě raketoplánu.

Vyvrcholení celého projektu nás čeká příští týden, kdy budu předávat „kosmonautům“ potvrzení o absolvované vesmírné cestě, každý účastník získá odměnu a ti nejaktivnější vesmírný suvenýr z Muzea kosmonautiky.

… a včera jsem dostala napěchovanou velkou obálku od jedné nemocné holčičky (1. tř.), kde velkým hůlkovým písmem stálo PRO PANÍ KOSMOVYCHOVATELKU!

… a včera jsem už začala do wiki tvořit novou celoroční hru, s dětmi jsme se domluvili na DRUŽINIÁDĚ.