ONLINE SETKÁNÍ: Školní parlament jako nedílná součást života školy

Středa 13.3.2013, 20:00 – 21:00

„Organizační struktura parlamentu umožňuje všem žákům podílet se na životě školy, a to formou návrhů a připomínek k různým aspektům života školy. Zástupci žáků v parlamentu se pravidelně setkávají, přednášejí návrhy a připomínky žáků ke vzdělávacímu procesu, k prostředí, vzájemnému soužití ve škole. Společně je projednají, vyjadřují se k nim a realizují potřebná opatření. Parlament předkládá podněty, otázky a návrhy vedení školy, jednotlivým učitelům, kteří na ně reagují. Probíhá vzájemný dialog pro nalezení optimálního řešení.“

Základními otázkami jistě je Proč zakládat a podporovat žákovský parlament na škole? a Co při zakládání školního parlamentu neopomenout? Věříme, že vás toto setkání naladí natolik, že si na ně odpovíte v závěru webináře sami.

 Na setkání si mimo jiné představíme rady a tipy, jak si zajistit podporu vedení, inspiraci z praxe (metody, aktivity, usazení ve školním životě, úspěšné projekty). Řekneme si jak postupovat při založení parlamentu a jaké jsou základní podmínky pro bezproblémové fungování parlamentu. 

Tento webinář je určen učitelům a ředitelům všech stupňů škol, kteří uvažují o založení školního parlamentu nebo by se rádi dozvěděli o smyslu fungování této školní aktivity. Je samozřejmě zdarma.

Lektoři:

Petr Chaluš pracoval jako poradenský pracovník na ZŠ Londýnská Praha 2, kde v letech 2002 – 2007 koordinoval činnost školního parlamentu. Petr Chaluš byl i lektorem Akcí na zakázku „individualizace vzdělávacího procesu“ pro koordinátory ŠVP, kde součástí byl i blok o školním parlamentu. Je také autorem Příkladu dobré praxe o školním parlamentu, vytvářené VÚP mezi pilotními školami apublikované v roce 2006. Text má název „Školní parlament – spolurozhodování žáků o životě školy“ a celý jej naleznete zde .  

Filip Hotový – metodické a organizační vedení CEDU – http://cedu.cz/zakovske-parlamenty. CEDU se ve své činnosti zaměřuje především na podporu práce se žákovskými parlamenty (zakládání parlamentů, rozvoj činnosti, metodická podpora, semináře DVPP). Chce pomáhat školám, které se s tímto nejednoduchých nástrojem demokracie v životě školy potýkají, hledají cesty, řeší problémy. 

Budeme rádi, když lektorům předem položíte dotazy v diskuzi. Budou mít tak čas přizpůsobit se vašim požadavkům.


 Užitečné odkazy: