Přání pěkných prázdnin s básničkou

Vážení uživatelé Metodického portálu RVP.CZ,

jako každý rok, když se měsíc červen dostává do své poslední fáze, přichází i tolik očekávaný konec školního roku. Ne že by vyučující a děti či studenti neměli školu rádi, ale určitě si po mimořádně vypjatém období rádi odpočinou.

Když už jsme si všichni mysleli, že nás pandemické trápení v podobě covidu-19 alespoň částečně opustilo, přišla další nečekaná rána, která se výrazně dotkla našeho školství: agresivní útok Ruska proti Ukrajině. S rostoucím konfliktem postupně docházelo k přílivu ukrajinských uprchlíků a dětí do České republiky.

Ačkoli české školy na tuto výjimečnou situaci nemohly být připraveny, především díky obětavosti a pracovitosti vás, učitelů, se podařilo válkou postižené školáky integrovat do našeho vzdělávacího systému.

S pomocí v podobě metodicko-didaktických příspěvků přispěchal i Metodický portál RVP.CZ, kdy jsme v souvislosti s Ukrajinou odpublikovali množství kvalitních článků, materiálů do výuky a zrealizovali zajímavé webináře. Vše pohromadě naleznete zde.

I přese všechny neočekávané potíže a problémy, kterým jste jako vyučující museli tento školní rok čelit, doufáme, že vás optimismus a elán tolik potřebný k výkonu vaší náročné a mimořádně důležité profese neopustil a neopustí ani ve školním roce následujícím. A tak si dovolujeme tento příspěvek zakončit povzbudivou a inspirativní básničkou kolegyně Lenky Perglové.

Mějte se krásně a po prázdninách se na vás budeme opět těšit!

Tým Metodického portálu RVP.CZ

Klobouk dolů, učitelé,
další rok jste zvládli skvěle,
jak by řekli mladí někteří,
vy jste frajerky a frajeři!

Denně stoupnete si před třídu,
někdy významného neklidu,
a dokážete se vší ctností,
učit různé dětské osobnosti.

Klidně byste se i rozkrájeli,
aby zájem o poznání měly,
jistě řekl vám i moudrý hlas,
že jim předáváte kousek z vás.

Každý dojde jistě k závěru,
že vy máte nervy z ocelu,
a fakt nejste žádné citlivky,
ani když vás zradí hlasivky.

I když nejste někdy vysmátí,
vaše snaha se vždy vyplatí,
a tak šlapete jak hodinky,
ač se mění stále podmínky.

Tak děkujeme, že vás máme,
pochvalu vám rádi dáme,
že jste hrdinové, myslíme,
a moc si vás všech vážíme.

Zdroj obrázku: burningriver. Pixabay.com: [online]. [cit. 2022-06-24]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: https://pixabay.com/photos/beach-sand-sea-feet-family-910969/.