Jak si vložit na titulku libovolný RSS kanál

Nová titulní strana Metodického portálu RVP.CZ je rozdělena cca do 3 sekcí podle možnosti personifikace registrovaným uživatelem:

  1. Vrchní část je pro všechny uživatele stejná a nelze ji nijak upravovat;
  2. v prostřední části si může registrovaný uživatel nastavit, z jaké sekce vzdělávání chce zobrazovat nejnovější příspěvky v modulech Články, DUM a Diskuze (podrobněji jsme o tom psali v příspěvku Jak si na nové titulce nastavit stupeň vzdělávání nejnovějších článků, DUM a diskuzních příspěvků);
  3. v závěrečné části je naplnění obsahu již zcela na registrovaném uživateli.

Podrobnější přehled jednotlivých částí najdete v úvodním příspěvku Jak se orientovat na nové titulní straně Metodického portálu RVP.CZ.

V předchozích dílech (K čemu slouží na nové titulce lišta s ikonami a jak si vložit doporučovaný blok, Jak si přidávat na titulku odkazy na texty z jiných webů) jsme se zaměřili na lištu s ikonami, snadné vložení doporučených polí a ukládání odkazů na jakékoli jiné stránky tak, aby se zobrazily jako záložky na titulní straně Metodického portálu RVP.CZ přihlášeného uživatele.

V tomto příspěvku se zaměříme na vložení libovolného RSS kanálu, resp. výpisu nejnovějších příspěvků či komentářů vámi zvoleného webu (podmínkou je, že tento web podporuje formát RSS).

Registrovaný a přihlášený uživatel uvidí v poslední třetině titulní strany tuto lištu:

Co je to RSS

RSS je rodina XML formátů, které mají standardizovanou strukturu. Slouží k syndikaci obsahu, což v podstatě znamená dodávání novinek z určitého webu. Jde v principu o velice jednoduché řešení. Správce webu umístí na stránky soubor, který má patřičnou strukturu a informuje o nově publikovaných článcích. Uživatel pak má možnost využít RSS čtečku, která v pravidelných intervalech kontroluje tyto soubory na vybraných webech. Uživateli pak zobrazuje souhrn článků, které jsou nejaktuálnější.[1]

Jak vyplývá z výše uvedené citace, RSS zobrazuje nejnovější příspěvky na zvoleném webu a uživatel má tak ihned přehled o novinkách. Pokud jej nějaký nadpis zaujme, jednoduše na něj klepne a příspěvek si zobrazí.

Návodů, jak získat RSS kanál/odkaz je na internetu mnoho, nabízíme např. Jak a proč používat RSS pro čtení článků z webu Jak na počítač.

Jak vložit URL kanálu na titulku

Jakmile získáme URL kanálu, klepneme na ikonu RSS (viz obrázek výše) a doplníme vše potřebné do zobrazeného okna.

  1. Název. Pokud uživatel ponechá bez úprav, obvykle se načte název kanálu ze zdroje.
  2. URL.
  3. Počet. Uživatel si může určit počet zobrazených nejnovějších příspěvků (v rozmezí 1–15).
  4. Velikost. Je možné upravit velikost pole (malé 1×1 nebo vysoké 1×2), a tím ovlivnit celkový vzhled titulky.
  5. Vložit.

Blok s nejnovějšími příspěvky se automaticky přidá pod lištu s ikonami v přednastaveném formátu. Ten lze ale samozřejmě změnit. Stačí najet myší na jeho název a zobrazí se editační možnosti:

  1. Úprava velikosti bloku a počtu zobrazených příspěvků (viz dále).
  2. Kurzor myši se změní, aby bylo možné s celým blokem pohybovat. Stačí tedy podržet levé tlačítko myši a přesouvat pole na zvolené místo. K dispozici jsou 3 sloupce.
  3. Smazání bloku.

Existuje i jednodušší cesta…

Naším cílem je maximálně zjednodušit našim uživatelům používání Metodického portálu RVP.CZ. Proto jsme některé zajímavé kanály RSS již připravili a lze je tak přidat jedním klepnutím. Říkáme jim „doporučované bloky“ a podprobněji jsme o nich psali v příspěvku K čemu slouží na nové titulce lišta s ikonami a jak si vložit doporučovaný blok.

Zdroje a citace:

[1] ČERNÝ, Michal. RSS: technologie a online čtečky. Metodický portál: Články [online]. 18. 04. 2013, [cit. 2015-11-27]. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/G/17325/RSS-TECHNOLOGIE-A-ONLINE-CTECKY.html>. ISSN 1802-4785.


Máte nějaké dotazy k tématu záložek? Napište nám do diskuze nebo komentářů tohoto příspěvku. Rádi poradíme, popř. vylepšíme tuto funkci.