Drobné úpravy v komunitních modulech

I když se blíží doba dovolených, náš tým neodpočívá, ale stále se snaží vylepšovat Metodický portál RVP.CZ. Tentokrát se vylepšení týkají tzv. komunitních modulů, konkrétně modulu Digifolio a Diskuze. A co že jsme připravili?

Archivace v modulu Digifolio

Ačkoli je primárně modul Digifolio připraven pro tvorbu osobních a profesních e-portfolií, množí uživatelé jej používají jako webové stránky ke sběru textů, odkazů, obrázků, souborů apod. Je to snadné – stačí klepnout na Vytvořit pohled, vše krásně navkládat a vytvořený pohled na závěr zveřejnit (ukázka).

Pohledy lze tvořit také ve skupině. Skupina má tu výhodu, že její členové mohou spolu sdílet a komunikovat, kdy dostupnost pro veřejnost lze nastavit podle potřeb (ukázka). A zde už se dostáváme k potřebě naší nové funkce – archivace pohledů.

Obr. 1: Novinka v modulu Digifolio: Archivace

V průběhu tvorby mohou vznikat různé verze vytvořených pohledů, může docházet k nechtěným změnám, které byly dříve nevratné. Nyní jsou k dispozici dvě nenápadné ikony, které umožní archivaci zvoleného pohledu (1) a obnovení některé z předchozích archivovaných verzí (2). Doporučujeme tedy před většími zásahy do vytvořených pohledů postupovat takto:

  1. Archivujte pohled, který se chystáte upravovat.
  2. Proveďte úpravy.
  3. Pokud před zveřejněním zjistíte, že úpravy nevyhovují, snadno načtením z archivu obnovíte původní verzi.

Pozn. Archivace ve skupině je dostupná pouze správci. Každý uživatel si může archivovat své osobní pohledy.

RSS kanál v modulu Diskuze

Registrovaný uživatel může sledovat v modulu Diskuze jednotlivé diskuse, když klikne na možnost „sledovat toto fórum“ v hlavičce diskuzního fóra. Informace o novinkách mu pak budou chodit na e-mail.

Obr. 2: Sledování fóra v modulu Diskuze

Někdy se ale hodí sdílet nejnovější příspěvky na webu nebo v pohledu modulu Digifolio. Pak je vhodné využít RSS kanál, který ale doposud chyběl.

Nyní si můžete vytvořit RSS kanál z libovolného diskuzního fóra. Stačí zkopírovat URL adresu zvoleného diskuzního fóra z prohlížeče (měla by vypadat přibližně takto http://diskuze.rvp.cz/viewforum.php?f=481), smazat viewforum a nahradit jej slovem feed (výsledek ukázkového odkazu: http://diskuze.rvp.cz/feed.php?f=481).

Pro fajnšmekry: Také lze agregovat více diskuzních fór do jednoho RSS kanálu. Stačí když shromáždíte čísla vybraných fór a oddělíte je středníky (na ukázku agregovaný kanál pro 3 fóra http://diskuze.rvp.cz/feed.php?f=153;133;679).

Potřebujete další infomace o možnostech RSS kanálů na Metodickém portálu RVP.CZ? Najdete je zde.