Jak se orientovat v modulu Články

Modul Články je jednou ze stálic Metodického portálu RVP.CZ – má druhou nejvyšší návštěvnost z celého portálu, téměř každý den nabízí nějaký nový příspěvek a je také nejvyhledávanějším prostorem pro publikaci metodicko-didaktických, teoretických a informačních textů. Při výčtu všech jeho zásadních funkcí a možností je pochopitelné, že by zde mohl návštěvník portálu snadno zabloudit. Proto si vám dovolujeme přinést dva tipy, jak si prohlížení příspěvků v modulu Články zpříjemnit.

Základní třídění podle stupně vzdělávání

Za zcela zásadní jsem při své pedagogické praxi považovala to, abych se co nejsnadněji dostala k nejnovějším příspěvkům daného webu. Pokud jsem navštěvovala web/blog pravidelně, usnadnilo mi práci, pokud jsem měla k dispozici různé typy filtrování, třídění a řazení příspěvků.

Po vstupu do modulu Články máme ihned k dispozici základní třídění podle stupně vzdělávání. Jedná se o lištu s barevnými popisky – od předškolního vzdělávání (oranžové) až po neformální (fialové).

Stačí na vybraný barevný popisek kliknout a zobrazíme tabulku, ve které můžeme rovnat data podle různých hledisek.

Asi nejzajímavější by pro vás mohlo být řazení v těchto sloupcích:

  • TOP: kliknutím na pravý trojúhelníček (rovnání odshora dolů) zobrazíte články, které získaly medaili, tj. dostaly od týmu velmi vysoké hodnocení a označení „tým RVP.CZ doporučuje“.
  • Hodnocení – uživatelé: prostřednictvím pravého trojúhelníčku zobrazíte na předních místech tabulky texty, které jsou registrovanými uživateli hodnoceny nejlépe.
  • Publikováno: pravý trojúhelníček vám zprostředkuje nejnovější články dané sekce.

Článek mě zaujal a chci si jej přečíst později (funkce pro registrované uživatele)

Mnohdy jsem při vyhledávání různých metodických a teoretických textů narazila na článek, který pro danou chvíli nebyl potřebný, ale zaujal mě a ráda bych si jej někdy v budoucnu pročetla, popř. si jej dále zařadila do kolekcí. Na Metodickém portálu RVP.CZ si mohu jedním kliknutím takový text zařadit na titulní stránku modulu Články a mít jej tak k dispozici, až budu mít víc času na jeho studium.

Krok 1 – Nastavení titulní stránky modulu Články

Modul Články nabídne přihlášenému uživateli v administračním poli funkce s popiskem Nastavení stránky. Zde si může vybírat, co chce, aby se na titulní stránce modulu Články zobrazovalo.
Pro nás je v tuto chvíli potřebné zaškrtnout funkci Oblíbené články.

Krok 2 – Zařazení zvoleného článku mezi oblíbené

Nyní můžeme při prohlížení kteréhokoli článku na Metodickém portálu RVP.CZ jen kliknout na funkci Přidat do oblíbených. Článek se automaticky uloží na titulní stránku modulu Články. Najdeme jej pod nejnovějšími články (pokud máme tuto funkci zapnutou ve vzhledu stránky). Článek stejně snadno z titulní strany odebereme kliknutím na Odebrat z oblíbených.

Na závěr pár dotazů

  1. Považujete tyto dva tipy za užitečné? 
  2. Věděli jste o funkcích osobního nastavení titulní stránky modulu Články, popř. které z nich nejčastěji využíváte?
  3. Postrádáte v modulu Články (ale i na Metodickém portálu RVP.CZ obecně) nějakou funkci, kterou bychom vám mohli zpříjemnit využívání tohoto jedinečného online prostředí?