Inspiromat: Příklady dobré praxe

Projekt INSPIROMAT 2012 má za sebou již tříměsíční putování, během kterého jsme vám nabídli témata:

  • Přípravné třídy;
  • Klima třídy, školy;
  • Finanční gramotnost.

S měsícem květnem přichází Příklady dobré praxe se zaměřením na školní družinu/klub a malotřídní školy. Jak by mohlo být toto téma rozvíjeno?

Nejčastějším typem zařízení pro výchovu mimo vyučování je z průzkumů stále školní družina. Vychovatelky mají však nelehký úkol – najít křehkou hranici mezi prostorem pro odreagování se dětí po školním vyučování a dalším vzděláváním a výchovou. Proto mnoho činností ve školní družině probíhá na bázi dobrovolnosti. To klade ale vysoké nároky na atraktivitu nabídky.

Metodický portál by rád oslovil zkušené paní vychovatelky, aby se podělily o své náměty, přípravy a nápady, které měly u dětí jednoznačný úspěch. Věříme, že se zde objeví “vychytávky”, které umožňují vytvořit ve školní družině příjemnou a tvořivou atmosféru.

Školní kluby stojí tak trochu ve stínu školních družin. Zde musí mít činnost zcela jinou stavbu – jednak musí být přizpůsobena věku žáků (převážně žáků staršího školního věku), ale také třeba nepravidelné docházce žáků nebo materiálním podmínkám dané školy.

Těšíme se, že se s námi podělíte o praktické zkušenosti z oblasti vedení a motivace žáků, ale také organizace či spolupráce s dalšími organizacemi.

Výše uvedené oblasti oslovují spíše vychovatele. Proto jsme přidali ještě jednu oblast, která si také zaslouží naši pozornost – malotřídní školy. Každý zkušený učitel smeká před učiteli malotřídek, protože ví, jak nesmírně náročná je příprava na vyučování v těchto třídách. A kdo ještě nemá úplnou představu, pro ty bude užitečné i téma Inspiromatu 2012!

Proto vyzýváme učitele malotřídek, aby zasedli k počítačům a napsali nám, jak se potýkají s organizací ve třídě, jaké specifické problémy řeší nebo jaké náměty do výuky byly korunovány jednoznačným úspěchem. Jistě budou tyto postřehy zajímavé nejen pro další učitele malotřídek, ale i pro širokou pedagogickou veřejnost – vždyť každý učitel má s ohledem na různou úroveň žáků ve třídě také takovou malou malotřídku…

 


Jak se můžete zapojit a kde najdete všechny důležité informace?

  • Pohled v modulu Digifolio INSPIROMAT 2012 – najdete zde výběr odkazů, které se nám podařilo shromáždit. Pokud máte další, připište ho do komentáře.
  • Připravujeme diskuzní fórum pro školní družiny a školní kluby. Čekejte příští týden. Uvažujeme také o fóru pro malotřídky. Prosíme, napište do komentářů, jestli byste takové fórum ocenili.
  • Možná sami zkušenosti nemáte, ale máte známé, kteří se ve zvolených okruzích pohybují. Podělte se s nimi o tento blogový příspěvek a pozvěte je na Metodický portál (sdílení zkušeností není jen o dávání, ale mnohem více také dostanete zpět).