Nové téma – Klima ve třídě, ve škole

V rámci Inspiromatu 2012 se v březnu a dubnu vydáme zkoumat, jak a v čem lze působit na „zdravé“ klima ve třídě a ve škole. Uvědomujeme si, že je to téma navýsost aktuální a potřebné, ale také velmi široké (a koneckonců i hluboké). Uvědomujeme si, že je nemůžeme obsáhnout celé. Proto chceme opět využít komunitního prostředí Metodického portálu a vyslyšet přání a potřeby vás, učitelů z praxe.
Inspiromat je založen na uživatelích, kteří spoluvytvářejí nejen obsah tématu, ale i průběh “akce”. Postupně vzniká přehled informačních zdrojů, které sbíráme. Zároveň se do tématu ponoříme v diskuzích. Zkušenosti budou nejspíš podobné, můžeme se ale obohatit o náhledy a přístupy kolegů. Bude na nás, kam cesta tématem povede.
Navrhujeme zabývat se otázkami kolem klimatu ve třídě a ve škole nejprve do šíře a pak eventuelně vybrat některé aspekty a těmi se pronikat hlouběji.

Co můžete teď udělat?

  • Prohlédněte si nové diskuzní fórum “Klima ve třídě, ve škole“. Už teď v něm máme několik zajímavých témat, ke kterým jistě ze své zkušenosti máte co dodat. Napadá vás něco dalšího, nový pohled na věc, nová otázka, dilema, máte příběh ze své praxe? Přidejte nové téma. Čím více, tím lépe krystalizuje to podstatné a užitečné.
  • V rozcestníku Inspiromatu 2012 najdete seznam odkazů na materiály uložené zde na Metodickém portálu RVP.cz, ale i jinde. Znáte jiný zajímavý zdroj – článek, knížku, film, diskuzi, kurz? Přidejte je v rozcestníku do komentářů, nebo do diskuze o informačních zdrojích. My je pak zařadíme do seznamů v rozcestníku.
  • Napadá vás, co by bylo dobré probrat, o čem se poradit, jak postupovat dál, abychom konali to, co bude nejvíce potřeba? Napište o tom do diskuze.
  • Pokud máte již teď námět na teoretický či praktický článek (nebo máte tip na kolegu, který se tímto tématem odborně zabývá), neváhejte se obrátit na pavlina.hublova@nuv.cz – provedeme vás procesem publikace, nabídneme metodickou podporu.
  • Rádi byste napsali text k tématu, ale máte obavu, že váš text bude krátký? Začněte ho psát do modulu Wiki a vyzvěte kolegy ke spolupráci.
  • Počínejte si volně. Všechno může být důležité, zajímavé a možná i potřebné pro někoho dalšího.

——-
Odkazy:
Inspiromat 2012 (pohled v digifoliu – aktuální dění v tématech Inspiromatu, přehledy zdrojů)
diskuzní fórum Klima ve třídě, ve škole
tvoříme společně ve Wiki