Evropa 2045 – jak na to?

    Můj první blogový příspěvek aneb jak Pavlína Hublová zapojí do svého PEPOUŠe všechny okolo sebe 🙂
    Na začátku týdne jsem četla odkaz na PEPOUŠi o školení ke hře EVROPA 2045.
    Tu hru znám z doslechu a na začátku šk. roku jsem jí chtěla s dětma začít hrát, ale nevěděla jsem jak na ní. Proto pro mě byla výzva k přihlášení na školení tak poutavá. Chtěla jsem vzít s sebou kolegyni, ale během jarních prázdnin se jí nikam nechtělo. Já jsem naopak využila toho, že mám volno a nemusím se se uvolňovat ze školy.
    Do počítačové učebny v Jinonicích jsem dorazila jako první. Později jsme se ustálili na počtu osm účastníků.
    Průvodce=školitel pan Vít Šisler nás seznámil se svou hrou. Ano, je spoluautorem. A asi proto vyprávěl poutavě a srozumitelně.
    Nejprve jsem se vžili do žákovských rolí a vybrali si projekt. To je první krok, který i žáci budou dělat. Musí si přečíst charakteristiky různých Evrop  (př Zelená Evropa, Více Evropy, Méně Evropy…) a vybrat tu svou. Je jasné, že zemí v Evropě není neomezeně, takže i žáci si musí vybrat více (tři) nejbližších variant. Učitel pak vybere každému tu jeho tak, aby to co nejvíce odpovídalo žákovu přání.
    Pak jsme získali charakteristiku svého státu a informace o tom, co máme nebo nemáme v rámci hry prosazovat.
    A ponořili jsme se do hry.
    Původně jsem si říkala, že to bude jen jako… Ale kolegové se opravdu pustili do debatování a vtáhli mě také. Prosazovali jsme naše zájmy, lobovali jsme za budoucí návrhy a snažili se mít co nejspokojenější občany.
    Některým se to dařilo více jiným méně.
    Postupně jsme se seznamovali s žákovským ovládáním i učitelskou rolí v této hře.
    Na závěr jsme se dozvěděli, jak se nalogovat jako učitel a jak přihlásit své žáky.
    Nutno ještě podotknout, že hra je primárně určena pro středoškoláky. Ale domnívám se, že i žáci základní školy zvládnou klikat a debatovat. Všechny události, které se ve hře objevují jsou podloženy encyklopedií, která jednotlivé události vysvětluje.
    Školení na tuto hru budou probíhat i v jiných městech v dalších týdnech proto, pokud někdo z vás chcete vědět více informací, přihlašte se zde: http://goo.gl/3CGo2
    A pro samotnou hru využijte tuto adresu. http://www.evropa2045.cz/
    V rubrice ke stažení se prokousejte technickým manuálem. V něm máte krok za krokem vše popsáno.
    Budu ráda, když se v komentářích objeví vaše zkušenosti s aktivním hraním. My budeme hrát až v pondělí.