konference nebo školení??? část první

V letošním školním roce jsem měla příležitost zúčastnit se třech různě zaměřených konferencí. Bohužel se jejich termín skoro shodoval. Ale ani to mě neodradí a napíšu vám tři příspěvky, snad vás budou bavit.ČÁST PRVNÍ – LITOMYŠL

Do Litomyšle jsem se těšila už z léta, kdy jsem navštívila Letní školu didaktiky matematiky a kde se o ní dozvěděla. Byla to konference s názvem Jak učit matematiku žáky 10-16let. Jela jsem poprvé autem. Sama jsem se tam v pohodě dovezla a zase přivezla. Protože mám řidičák teprve 14 měsíců, tak jsem si to velmi považovala.

Když jsem si vyzvedla po zaregistrování v Domě mládeže klíč od pokoje, už tam byl batoh mé spolubydlící. Trochu jsem si vybalila, pak se naobědvala a vyrazila do Nového kostela, kde mě čekala uvítací přednáška. Ještě musím říct, že konference to byla třídenní (čtvrtek-pátek-sobota) a konala se již po několikáté a prostory, kde probíhala byly Nové kostel, Dům mládeže a VOŠP a SPgŠ Litomyšl. A většina přítomných se vzájemně znala z různých jiných akcích a i mě spousta tváří již byla známá. Z mé školy jsem jela sama a z mého okruhu lidí z fakulty, co se mnou buď studovali nebo chodili do okolních ročníků nebo něco podobného, tak nikdo nebyl celou dobu. Ale ani to mě od pobytu zde neodradilo.

Po příchodu do kostela jsem se rozhlížela, kam si sednout a vyhlédla jsem si jedno pěkné místečko. Po mé levici paní učitelka ve středních letech, po mé pravici paní učitelka tak stejně stará. Asi v půlce jsme se daly do řeči. Mladší byla Petra a já se jí jen tak náhodou ptám, zda je tu také ubytovaná nebo zda dojíždí. A ona, že dojíždí. Tak já jsem se jí svěřila, že bydlím s nějakou paní, co přijela s batohem, ale že nevím, kdo to je. Na to se paní po mé levici zeptala: „A na jakém pokoji bydlíte?“ A ano, byla to má spolubydlící Ivana. Jestli někdo říká, že je vše náhoda, tak já tvrdím, že to ten nahoře-dole (kdo ví, že je jen nahoře??) má pěkně nalajnované. Pak následovala ještě další přednáška, káva, zápis na druhý den do pracovních dílen a odchod na večeři zpět na internát.

Pro ty z vás, co jste ještě neměli možnost se takové konference zúčastnit, objasním několik věcí. Ubytováni jsme byli na internátě té pořádající školy ve dvojlůžkových pokojích. Ubytování bylo hotelového typu a bylo tam moc pěkně. Na konferenci se střídá několik typů akcí

  •  přednášky – v jeden čas je jedna a je pro všechny naráz
  • dílny – probíhá jich více najednou a vy si většinou dopředu zvolíte, kterou navštívíte, aby vám mohli nakopírovat materiály a případně se mohli zvolit odpovídající prostory.
  • jednání v sekcích – také jich probíhá více najednou a většinou jsou více informativního charakteru. Ale lze je s dílnami zaměnit
  • workshop – praktické vyzkoušení čehokoliv, také jich může paralelně probíhat více

Ve čtvrtek jsme měli přednášky o Elementární matematice, kterou vedl profesor Kuřina, pak o testování pana Tomáška a pak O standardech profesora Fuchse. Večer nám naservírovali večeři na internátě a my se pak vydali na procházku noční Litomyšlí a na sklenku vína a příjemné povídání se spolubydlící. 

V pátek jsme se přesunuli do školy a procházeli jednou dílnou za druhou. Byla jsem na zlomcích, na procvičování pomocí kartiček, na tvorbě úloh žáky pro žáky, pak následoval přesun na internát na oběd a pak zpět do školy na seznámení s prostředím dědy Lesoně, pak na aktivity v matematice a pak na seznámení se standarty a jejich připomínkováním. Dozvěděli jsme se jak připomínkování probíhalo a zároveň jsme si jej mohli vyzkoušet. Po večeři následoval společenský večer na zámku. Byla zde příjemná hudba a raut. Zazpívali jsme si, poklábosili, najedli se a okolo půlnoci odcházeli na kutě.

V sobotu začínal program hned po snídani v jídelně internátu. Vyslechli jsme si přednášku o matematické olympiádě v Polsku, pak o malé maturitě na základní škole, pak o testování v rámci státní maturity, o 150letech jednoty českých matematiků a fyziky a na závěr byla přednáška Školská úspěšnost žáků. Poté jsme si zabalili svá zavazadla a vyráželi jsme k domovu.  Každý pln dojmů a chutí vyzkoušet ve svých hodinách něco nového.