Pracovní listy v mateřské škole

Myslíte si, že pracovní listy v mateřské škole lze využít jen u předškolních dětí? Jste na omylu. Pokud děti spolupracují s dospělými, jde to i s méně zkušenějšími dětmi. A nejlepším partnerem je pro děti v takové chvíli tatínek nebo maminka.

Příležitost k této spolupráci mohou rodiny využít v ranních hodinách při příchodu do třídy. Rodiče si s dětmi sednou ke stolečku a spolu vypracují zadaný list. Rodiče během činnosti mohou sledovat chování svých i jiných dětí, seznámit se s dětmi ve třídě nebo pozorovat děti při práci. Pracovní listy jsou zaměřené na témata, kterým se s dětmi věnujeme v rámci společných činností. Pracovní listy si vybíráme na internetu. Nápady také hledáme v pracovních listech KuliFerda a KuliFerdík (www.kuliferda.raabe.cz/kuliferda). Na jejich stránkách můžete vybírat různě zaměřené pracovní listy (rozvoj zrakového a sluchového vnímání, rozvoj orientace v ploše, rozvoj předmatematických představ, grafomotorická cvičení…).

Rodiče při těchto setkáních mohou načerpat inspiraci k námětům na společné aktivity se svými dětmi. Mohou se zde dozvědět, co děti umí, v čem se mají zdokonalit, zda drží správně pastelku v ruce…

I v těchto situacích rozvíjíme čtenářskou a matematickou gramotnost. Děti získávají informace od rodičů, vedou s nimi rozhovor, je třeba porozumět slyšenému, najít svou chybu, pochopit zadání, rozlišit symboly.

Jestli se chcete více dozvědět o svých dětech, věnujte čas okamžikům stráveným i mimo rodinné prostředí.

MŠ Srdíčko
Iveta Nohýnková