NOVÉ FÓRUM – Otevřený software

V rámci tematických vstupů VÚP spouštíme pro vás nové fórum, s názvem „Otevřený software“. Odborně se o fórum bude starat Vlastimil Ott, za vydatného přispění moderátorů a věříme, že i vás, více či méně počítačově zkušených uživatelů. 

Nebudu se raději pouštět do definice, co je „otevřený software“, neboť bych se mohla dopustit nepřesností. V podstatě jde o takové programové vybavení, jehož „kód“ je volně přístupný k úpravám. A tak při dodržení jistých podmínek se dalšího vývoje často chopí dobrovolnická komunita vývojářů. My, jako běžní uživatelé, učitelé a žáci, se do úprav pouštět nejspíš nebudeme, ale mohlo by nás zajímat, že takový software je často „nekomerční“, tedy dostupný bezplatně. Můžeme tak hledat alternativy placených programů. A to je šance!

Vlastimil Ott připravil (a stále bude doplňovat) v digifoliu přehled informací o volně šiřitelném softwaru – najdete zde

V diskuzním fóru vám nabízíme možnost probrat s ostatními, jak pracovat s počítačem ve škole a neutratit při tom peníze

Pro začátek se ptáme, jestli takový software používáte, proč,  jaká v něm vidíte pozitiva, co vás naopak trápí. Napište nám také, jaké informace by vás zajímaly, co bychom mohli ve fóru společně prodiskutovat, v čem potřebujete poradit. Mohli bychom například postupně probírat různé druhy programového vybavení – začínáme zatím kancelářskými aplikacemi. Věříme, že mnozí máte zkušenosti, které by se ostatním hodily.