Týden osmý – škola budoucnosti

Aneb sci-fi v české škole:-)

Hezkou zábavu!

Žák se přiblížil k budově školy. Při snížené viditelnosti nebo zimní tmě se zapíná bezpečnostní světlo.  Stalo se to i dnes, přes mlhu není vidět na krok. Prstový snímač na dveřích přesně identifikuje totožnost a počítač zaznamená příchod žáka do školy. Okamžitě posílá report na přenosné terminály rodičů, kteří si  mohou oddychnout – jejich ratolest dorazila do školy! Žák vchází do budovy, v tom okažiku se na něj zaměří skrytá kamera. Při zvýšené hlučnosti žáka se zapíná nahrávání, a soubor se automaticky odesílá do počítačů rodičů, stejně i v případě rušivosti v hodině.

Žák si volí dle své  nálady barvu, tvar i materiál svých přezůvek. Pokračuje do třídy, sledován bedlivým okem skryté kamery. Ve třídě zasedne na své místo, které se před jeho příchodem automaticky uklidí a navoní nevtíravou vůní čistoty, se špetkou mozkového stimulátoru. Vysunou se sluchátka s navolenou hudbou, kterou může žák poslouchat do příchodu učitele. Po té sluchátka automaticky zajedou na své místo.

Zvonění – to je jedna nádherná melodie, navržená experty pro uklidnění a naladění žáků na výuku. Žáci mají na stolech připraveni notebooky, do kterých si dělají poznámky, případně zapínají nahrávání, nahrají si celou lekci a doma si udělají poznámky.  Přichází učitel – či spíše jeho robotický model. Učitel vede výuku z domova, žáci sledují pouze jeho obraz v obrazovce robota. Při sebemenším vyrušení odesílá robot žáka do trestné místnosti, kde na něj čeká fyzicky přítomný pomocník učitele, který s ním probírá látku individuelně. V případě pokačující rušivosti odesílá zprávu rodičům a vylučuje žáka z výuky. Pokud se rodiče nedostaví do 30 minut, volá pomocník stráž, která žáka odvede domů a sociálnímu úřadu nahlásí nečinnost rodičů. Tato může být trestána vysokou pokutou až jedním rokem vězení.

Žák studuje tři hodiny, poté je hodina tělesné výchovy, případně výchovy výtvarné. Další možností, kterou si žák může vybrat, je vaření pokrmů, vyrábění rozličných předmětů, zahradničení nebo skládání hudby a textů.

V případě potřeby jídla či pití odejde na chodbu, kde si vybere požadované v mobilním bufetu. Vše je čerstvé, dobře zabalené a zdravé. Cukrové, případně energetické nápoje jsou zakázány. Pokud si je žák donese do školy, je vyloučen na jeden den, o jeho chování jsou zpraveni rodiče a sociální úřad.

Po té žák studuje další dvě hodiny a odchází domů. Zde s rodiči zhodnotí své úspěchy a neúspěchy. Formou dálkových konzultací se mohou rodiče ptát na vše, co je zajímá.  Rodiče mají povinnost účastnit se akcí školy a přispívat radou či pomocí.

Ani nevím, zda bych v takovéto škole chtěla učit…ale s pravděpodobností 100% se jí  nedožiju, takže je to stejně jedno:-(