Tablet s a nebo bez klávesnice?

Používání tabletů připojených k hardwarové klávesnici je charakteristické právě pro počítače s Windows 8.1. Připojená klávesnice může značně měnit výukové využití počítače. Přečtěte si, jak školy tuto situaci dnes řeší.

Ve svém minulém příspěvku do tohoto blogu Není tablet jako tablet jsem popisoval, že školy, které chtějí využívat 1:1 (každý žák pracuje s jedním počítačem) mají na výběr z celé škály různých druhů zařízení jako jsou tablety, notebooky, ultrabooky, konvertibilní zařízení, zařízení vše v jednom atp. Konkrétně jsem napsal „Velký zájem škol je o zařízení, která Microsoft označuje jako Tablet PC. Jedná se o tablet, který je možné připojit k zařízení někdy nepřesně označovaném jako dokovací stanice. Obsahuje především klávesnici, zpravidla i další baterii pro prodloužení výkonu počítače a množství konektorů (zejména USB). Žáci tedy mohou využívat výhody lehkého tabletu, například pro pořizování videí k dokumentaci nějakého zajímavého fyzikálního jevu a následně připojením klávesnice pracovat s téměř plnohodnotným počítačem, na kterém video zpracují, otitulkují a vystaví na Internet.“

Od začátku roku jsem navštívil několik škol, které se konvertibilními tablety vybavily a aktivně je při výuce s žáky používají. Windows 8.1 mají tu výhodu, že mohou pracovat ve dvou režimech. V režimu tradičního uspořádání pracovní plochy (tzv. desktop), tedy obdobně, jako tomu bylo u minulých verzí Windows pro stolní počítače. V tomto režimu je běžné používat připojenou klávesnici a touchpad, pomocí kterého se ovládá kurzor myši. Uživatel samozřejmě může využít i dotykové ovládání přímo na displeji, v mnoha případech to není ale jednoduché, protože ikonky a další ovládací prvky běžících programů jsou na 10 palcových displejích poměrně malé a vybrat požadovaný objekt není jednoduché ani pro děti prvního stupně ZŠ, které mají prsty menší, nežli my dospělí.

Uživatel může ale Windows 8.1 přepnout do uživatelského rozhraní Modern UI (dříve známého jako Metro), které je charakteristické barevnými dlaždicemi, a využívat aplikace přímo navržené pro dotykové ovládání. V tomto režimu se využívají speciální aplikace, které se stahují z Windows Store a které zpravidla zabírají celou obrazovku. Právě toto rozhraní je označováno za největší inovaci Windows 8.1, která přímo konkuruje specializovaným operačním systémům pro tablety konkurenčních platforem.

V praxi tedy není při používání dotykových aplikací nutné používat připojenou hardwarovou klávesnici. Charakter aplikací to většinou nevyžaduje, a pokud je potřeba zadat nějaký text, je možné využít klávesnici softwarovou, které se zobrazí na spodní části obrazovky.

Ve školách, ve kterých jsem se zajímal o využívání tabletů s Windows 8.1, si nešlo nevšimnout jednoho společného jevu: v naprosté většině případů používají žáci tablety s připojenou klávesnicí v režimu pracovní plochy a počítače tím vlastně používají jako malé, ale klasické notebooky, resp. netbooky. Předpokládám, že to je způsobeno tím, že učitelé mají s využíváním předchozích verzí Windows historickou zkušenost, kterou přenášejí i do výukových aktivit s tablety. A jistě i částečně tím, že výukové využití „holých“ tabletů teprve objevují.

Zajímavostí je, že zvídavé děti prvního stupně základní školy rády ovládají počítač pomocí dotyku a tak často pro zadávání textů využívají místo připojené hardwarové klávesnice tu softwarovou. Toto použití (klasických programů v režimu pracovní plochy a současné používání softwarové klávesnice) by asi návrháře operačního systému překvapilo.

S využitím tabletů bez připojené hardwarové klávesnice jsem se zatím ve výuce setkal pouze výjimečně. A je to určitě škoda. Za jednu z velkých výhod tabletů považuji jejich výbavu v podobě různých čidel a vstupních zařízení jako je akcelerometr, gyroskop, proximity sensor, digitální kompas, GPS, kamera nebo mikrofon. Většinu těchto prvků lze plnohodnotně používat pouze bez klávesnice. Například pro pořizování fotografií či záznamů z kvalitnější zadní kamery je mnohem pohodlnější odepnout od tabletu hardwarovou klávesnici, čímž se zařízení stává mobilnější a výrazně lehčí.

Právě takovéto využívání tabletů má tu výhodu, že nabízí žákovi mobilitu, umožňuje tablety používat kdekoli. Děti pomocí těchto čidel mohou prozkoumávat svět kolem sebe, pozorovat jej, dokumentovat a následně, třeba již s připojenou klávesnicí a v lavici, získané materiály zpracovávat a sdílet. Takové využití počítačů je ale velkou změnou pro organizaci výuky a tak si na jeho větší rozšíření budeme muset ve školách ještě chvíli počkat.

Zájemcům zapojeným v projektu Vzděláváme pro budoucnost mohou v tomto pomoci semináře zaměřené na seznámení s aplikacemi pro rozhraní Windows Modern UI.

Ondřej Neumajer