Jak to bylo s regionálními setkáváními Metodického portálu v roce 2010

Po celý rok 2010 naši regionální koordinátoři uskutečňovali svá setkání pro učitelky a učitele s Metodickým portálem v jejich svěřeném regionu ČR.

Jedna z cest upoutání uživatele nebo budoucího uživatele Metodického portálu je osobní setkání a naplnění potřeby potkávat se s aktuálními a podnětnými tématy. A potom přichází potřeba užití technologie v sebevzdělávání, třeba sbírání podnětů ve wiki, Dumech a v článcích či k předání-získání zkušenosti v diskuzích přímo na Metodickém portálu

Metodický portál je komunita učitelů. Uživatelé si tak na rvp.cz vytváří jakýsi fanclub kolem vzdělávání a kolem společného tématu-školství.

A na těchto základech jsme regionální setkávání postavili a naši koordinátoři zrealizovali. Témata setkávání se točila kolem Inspiromatu 2010 a jeho měsíčních tématech, která rozvíjela hesla wiki a získala nové autory k tvorbě příspěvků (článků, DUMů, blogových příspěvků či diskuzních vláken).

Přináším Vám takové malé bilancování nad setkáváními aneb skromné příklady toho, co setkání přinesla:

  • Klouzání v tématu Inkluze přineslo hned několik setkání. Jedno z nich se odehrálo v Plzni a lektor PhDr. Josef Slowík, Ph.D. strhnul svým nadšením všechny účastníky setkání.
  • Dubnový Poklad z wiki aneb materiál pro rozvoj předmatematické gramotnosti v PV.
  • Únorová dramatizace přinesla setkání s lektorem doc. J. Valentou, které rozjelo diskuzní vlákno na téma Dramatická výchova – jak a podle čeho ji vyučovat.
  • Kužel zkušenosti rozdával on-line ceny v on-line soutěži v diskuzích. A dalších z krajů, tentokrát Jihomoravský, zažil setkání, které vedla lektorka Mgr. Dana Forýtková.
  • Heslo Myšlenkové mapy vzniklo spolutvorbou uživatelů-wikistů Metodického portálu.
  • Říjen kopal za týmovou výuku ve třech městech ČR v Pardubicích, Jihlavě a Liberci.
  • Nezjišťujeme, které z hesel se stalo favoritem setkání, ale úspěch učebních typů na setkání v Litovli, Zlíně a Opavě neoficiálně pasoval toto heslo na první místo. Taky jste mohli hlasovat o svém učebním stylu v diskuzi s tématem Děti s různými učebními styly.
  • Závěrem jedno malé vánoční zabilancování: blogový příspěvek Ovečky a pastýři autora Z. Broma zaštiťuje inspiraci Inspiromatem.