Nej… z měsíce dubna

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc duben.

Nejvíce zobrazované články

Resnickovy mýty o kreativitě, autor: Bořivoj Brdička

Upoutávka na knihu Mitchela Resnicka, vědce známého na poli vzdělávacích technologií (autora Scratche), s ukázkou zabývající se rozvojem kreativity, tedy kompetencí, jejíž význam neustále roste.

Hry s padákem, autor: Kateřina Pokorná

Jedná se o pomocný materiál – zásobník pohybových her pro učitele mateřských škol a vedoucí sportovních kroužků. Jde o pohybové hry s padákem. Materiál je vhodný pro děti předškolního věku (4–6 let). Jednotlivé hry je možné vytisknout na karty a vytvořit si zásobník her. Zeleně je označeno, co říká učitel, modře jsou označeny motivační básničky, kurzívou, co je možné ve hře obměňovat.

Tvorba a design webových stránek 2, autor: Mgr. Karel Šimeček

Seriál Tvorba a design webových stránek se dělí na 2 díly. Druhý díl obsahuje 3 témata: Umístění webu (webhosting), Tvoříme web snadno a rychle a Redakční systémy. První téma Umístění webu (webhosting) dává na výběr z některých serverů, které nabízejí hosting zdarma (tzv. freehosting). Druhé téma Tvoříme web snadno a rychle popisuje některé zajímavé programy a webové aplikace, které umožňují vytvářet webové stránky bez znalosti HTML, CSS a programovacích jazyků. A poslední téma Redakční systémy popisuje hotová řešení pro správu a úpravu webu několika uživateli, kteří mají různé přístupy a práva.

Příručka BYOD o možnostech využití mobilních zařízení žáků, autor: Vladimíra Pavlicová

Příručka pro vedoucí pracovníky škol o současných trendech v oblasti Bring Your Own Device (BYOD) shrnuje hlavní přínosy tohoto konceptu, upozorňuje na možná rizika a uvádí rovněž různé scénáře a modely zavádění mobilních zařízení žáků do výuky.

Nejvíce komentované články

Barlowova Deklarace nezávislosti kyberprostoru, autor: Bořivoj Brdička

Připomínka celoživotního díla jednoho z otců zakladatelů internetu, který bojoval za ideály svobody slova.

To, co Facebook prodává, jste vy, autor: Bořivoj Brdička

Základní informace o aktuálně velmi sledované aféře Facebooku s agenturou Cambridge Analytica včetně souvislostí s mediální výchovou.

Lži se po internetu šíří snadněji než pravda, autor: Bořivoj Brdička

Zpráva o výsledcích seriózního výzkumu MIT realizovaného na skutečných velkých datech Twitteru.

Kariérní postup učitele s podporou mikrokreditů, autor: Bořivoj Brdička

Článek na základě amerického příkladu moderní formy podpory dalšího vzdělávání učitelů naznačuje, jak bychom měli tuto problematiku řešit my.

Nejvíce zobrazované DUMy

Skládání slov a obrázků, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál procvičuje analýzu a syntézu slov na hlásky a písmena. Žáci mají za úkol složit kartičky se slovy a k nim obrázky.

Porozumění čtenému textu, autor: Mgr. Vendula Dovole

Materiál je určen žákům 1. ročníku základní školy. Po vytištění, zalaminování a vystřižení vznikne 39 karet. Žáci pomocí kolíčku či „mazací“ fixy určují, která ze tří vět nejvíce vystihuje obrázek na levé straně. Na zadní straně je pak pro kontrolu vyznačeno hvězdičkou správné řešení. Tento materiál je určen žákům, kteří se učí číst analyticko-syntetickou metodou čtení.

Vetřelci – úhly, autor: RNDr. Jitka Rambousková

Žáci řeší zadanou sadu úloh (20 příkladů) a výsledky vyškrtávají z tabulky výsledků (25 čísel). Zbývající výsledky sečtou a podle výsledku poznají, zda rovnice řešili správně. Sady jsou připravené v několika variantách pro převody stupně → minuty, minuty → stupně a úhly v trojúhelníku.

Nejlépe hodnocené DUMy

Jídlo a pití, autor: Mgr. Bc. Martina Čermáková

Doplňkový učební materiál na téma jídlo a pití. Samostatná aktivita: rozšíření slovní zásoby na dané téma a následně rozdělení slovní zásoby do kategorií slov nadřazených; skupinová aktivita (minimálně pro tři hráče): kartičky na kvarteto.

Migrace, autor: Mgr. Jan Zicha

Interaktivní prezentace s úkoly pro práci s internetovými zdroji. Přílohou je pracovní list.

Habsburkové na českém trůně IV., autor: Mgr. Ivana Pekárková

Učební materiál je určený k procvičování a opakování. Je vhodný pro jednotlivce, dvojice nebo skupiny. Součástí materiálu jsou pracovní listy včetně řešení pro vyučující, domina a skládačky.

Nejnavštěvovanější diskuze

Den matek

Jak citovat RVP ZV

Školní inspekce – jaké máte zkušenosti?

Nové záznamy webinářů v modulu AudioVideo

Simulační a strategické hry ve výuce

Některé výukové metody vyžadují více času a specifické prostředí. Že to ale stojí za to, nás přesvědčil zkušený lektor Martin Kříž, když nám představil simulační hry zaměřené na environmentální výchovu, strategické hry zaměřené na spolupráci nebo možnosti deskových her ve výuce na 2. stupni ZŠ.

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ

Setkání nabídlo předškolním pedagogům a pedagogům prvního stupně základní školy inspiraci v oblasti tvořivé dramatiky. Byly zde prezentovány nejrůznější metody a techniky dramatické výchovy, průpravné hry a cvičení, vše zakomponováno do dramatických lekcí. Lektor: Mgr. Michael Novotný.

Třídnická hodina – hry a techniky na soudržnost třídy, ovlivňování skupinové dynamiky třídy

V našem druhém setkání na téma třídnických hodin jsme se zabývali především obsahovou náplní třídnických hodin. Lektoři Vítek Hrbáček a Petr Bureš nám představili strukturu třídnické hodiny, zopakovali techniku, jakou si žáci sami napíší témata, kterými se chtějí zabývat, a připomněli nám několik způsobů rychlého zhodnocení, co se v třídnické hodině událo.

Zdroj ilustrativních obrázků:

Atriplexmedia. Wikimedia.org: Duben simeckova stran 11 [online]. 2012-05-01 [cit. 2018-05-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duben_simeckova_stran_11.jpg>.

LawriePhipps. Pixabay.com:  [online]. [cit. 2018-05-15]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/bird-tree-singing-branch-nature-3394516/>.