Užijte si prázdniny

Školní rok se chýlí ke konci a v dohlednu je slibně vypadající období letních prázdnin plné sluníčka a odpočinku. Zatímco žákům je ve většině případů čekání na prázdniny zpestřováno řadou odlehčujících aktivit, které vyzývají k drobnému upuštění od běžných školních pravidel a podněcují žáky k větší hravosti a rozdováděnosti, učitelé jsou v roli koordinátora této těžko „ukočírovatelné“ radosti. Poslední červnový týden je pro učitele jakási cílová rovinka, ve které často není možné zvolnit a oddat se myšlenkám na dovolenou u moře, ale je třeba směřovat poslední zbytky pedagogických sil k vymyšlení netypického, a především zábavného programu pro své žáčky či studenty.

Poslední školní den je ve znamení předávání vysvědčení, což predikuje možné opadnutí již zmíněné radosti některých žáků, nicméně učiteli je v tuto slavnostní hodinu dovoleno zvolnit a těšit se z dobře odvedené práce. Během uplynulého školního roku jistě každý nasbíral nové zkušenosti, užil si radostné chvíle ve škole, ale i starosti, kterým se není možné mnohdy vyhnout. Nyní je ale čas odměny v podobě dvouměsíčního odpočinku, který Vám budeme rádi zpestřovat uveřejňováním nových článků, DUMů a dalších příspěvků na Metodickém portálu RVP.CZ.

A abyste si i vy, pedagogové, užili trochu té zábavy, od 1. července pro vás bude opět otevřená prázdninová galerie – Cestujte s námi. Zde můžete vkládat fotografie nejrůznějších míst, která navštívíte, a tak nám ostatním vytvořit „cestovní hádanku“. Na závěr školního roku, ale i tohoto blogového příspěvku vám za Metodický portál RVP.CZ přejeme krásné prožití letních prázdnin a načerpání sil do dalších školních dní.