Nej… v měsíci lednu

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc leden…

Nejvíce zobrazované články

MITx MOOC o vzdělávacích technologiích, autor: Bořivoj Brdička (článek je součástí Učitelského spomocníka)

Zpráva o volně dostupném kurzu vzdělávacích technologií, který organizovalo vrcholné vědecké pracoviště působící v tomto oboru. Je důkazem toho, že je dnes možné se ke špičkovému know-how dostat bez jakýchkoli překážek pouze vlastním přičiněním a dostatečným odhodláním.

Čteme s individuálně integrovanými žáky – práce s textem, autor: Kamila Balharová

Smyslem tohoto příkladu dobré praxe je umožnit žákovi s velkými obtížemi se čtením (s těžkou dyslexií), aby mohl úspěšně pracovat s textem společně se svou třídou. Text je přizpůsoben rozsahem, typem písma, formální úpravou – vyznačením skupin hlásek podporujících plynulý pohyb očí od jedné skupiny ke druhé – i obtížností.

Pohádka o technologické reformě školství, autor: Thomas C. Reeves (článek je součástí Učitelského spomocníka)

Zamyšlení nad postupem zavádění technologií do výukového procesu s návrhem řešení prostřednictvím zapojení moderních metod výzkumu.

Nejvíce komentované články

Naštvaní ptáci ve 4. třídě, autor: Kateřina Kadlecová (článek je součástí Učitelského spomocníka)

Výběr z jednoho komentáře (autor Milan Taláček): Se zapojením her do výuky mám veskrze pozitivní zkušenosti.
Například TrackMania se může pro výuku užití tabulkových kalkulátorů jevit podobně sporně jako Angry Birds, ovšem efekt nadšení ze „zápisu výsledku“ skutečně odjetého závodu do tabulky jinak nahradit neumím. Děti se pak vrací snadněji k užití nástroje v jiné situaci, protože si prožitkově lépe uvědomí „vždyť by to šlo udělat, jako když jsme jezdili ty závody…“

Proč může být open-source Pandořinou skřínkou, autor: Dalibor Kokeš (článek je součástí Učitelského spomocníka)

Výběr z jednoho komenáře (autor Libor Olbrich): Nevím jak bude škola vypadat za 10 let, budu se snažit sledovat, využívat, přizpůsobovat. V co doufám je, že to bude škola spolupracující, sdílející (online, otevřená) – ne škola kde si každý hraje na svém „proprietálním“ písečku, schovává si ty své zaručeně nejlepší příklady, spustitelné v tom jeho nejlepším prostředí.

Nejvíce zobrazované příspěvky v modulu Blogy (v lednu publikováno 18 příspěvků):

A. Peutelschmiedová: Náš problém

“Od nástupu na pedagogickou fakultu jsem po letech učitelování na základní škole překvapeným studentkám (i mizivému procentu studentů) na přednáškách říkávala, že pedagogika není věda, ale umění. Ve třídě, v posluchárně a kde jinde při výuce usilujete se ctí zvládnout roli toho, kdo zná a ví, co ví a snaží se to prezentovat co nejúčinněji a nejpříhodnějším způsobem. Žádná fakulta z nikoho učitele neudělá, dodávala jsem. Fakulta produkuje ne učitele, ale pedagogy.”

PEUTESCHMIEDOVÁ, Alžběta. Náš problém. Metodický portál: Blogy [online]. 10. 01. 2015, [cit. 2015-02-09]. Dostupný z WWW: <http://peutel.blogy.rvp.cz/2015/01/10/nas-problem/>. ISSN 1802-4785.

Z. Loubet del Bayle: Jak mluvit o atentátech na Charlie ve třídě? Toť otázka…

“Pořád jsem ale neměla odpověď na svoji otázku: jestli a jak mluvit o atentátech ve třídě. Moc se mi do toho nechtělo, raději bych počkala pár dní, než se vše trochu vyjasní, abychom se o aktuální situace mohli bavit s odstupem a abychom jen nepočítali mrtvé. Navíc jsem se bála, jak budou reagovat žáci muslimského vyznání.”

LOUBET DEL BAYLE, Zuzana. Jak mluvit o atentátech na Charlie ve třídě? Toť otázka… Metodický portál: Blogy [online]. 11. 01. 2015, [cit. 2015-02-09]. Dostupný z WWW: <http://dejepis1zemepis.blogy.rvp.cz/2015/01/11/jak-mluvit-o-atentatech-na-charlie-ve-tride/>. ISSN 1802-4785.

Nejvíce zobrazované DUMy

Jednoduché doplňovačky, autor: Rostislav Solovský

Jednoduché příklady na procvičení početních operací. Žáci doplňují chybějící čísla tak, aby platily zapsané rovnosti. Materiál obsahuje archiv s programem, který generuje další úlohy.

Stars and Stripes, autor: Mgr. Markéta Pravdová

Interaktivní hra vhodná ke zpestření výuky regionální geografie – téma Spojené státy americké. Hra obsahuje 50 otázek, pro každý stát jedna otázka. Pravidla hry jsou uvedena v prezentaci. Každý pedagog si může pravidla uzpůsobit dle svých potřeb.

Zimní sněhuláčkové úkoly, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál obsahuje 10 úkolů pro předškoláky a mladší školáky na téma zimy a Vánoc. Rozvíjí základní schopnosti: zrakovou percepci a diferenciaci, analýzu a syntézu, pozornost, logické myšlení.

Nejlépe hodnocené DUMy

Makroregion hospodářsky vyspělé východní Asie, autor: Mgr. Jan Zicha

Multimediální prezentace pro samostatnou práci na PC. Lze využít i při výuce na interaktivní tabuli. Obsahuje odkazy na textové a obrazové zdroje na internetu, přílohou je pracovní list. Pro bezchybné zobrazení doporučujeme tento DUM spustit v programu Microsoft Office 2003.

Veselá čeština 1, autor: RNDr. Michaela Ševečková

Materiál tvoří 10 pracovních listů A4 s různorodými úkoly do hodin českého jazyka. Jedná se o řešení zajímavých úkolů. Materiál je vhodný doplněk do opakovacích nebo suplovaných hodin. Při práci je vhodné použít český výkladový slovník a pravidla pravopisu.

Nejnavštěvovanější diskuze


Obrázek: Autor: Pavel Kneř [CC BY-NC-SA] prostřednictvím modulu Wiki.