Návyková angličtina

Ve škole jsme s žáky probírali prezentace. Jaké vybrat v ICT téma? Klasikou je téma hardware, software či jiné téma z oblasti ICT. Sem také spadá dost opomíjená část: mobilní telefony. Téměř každý žák má chytrý mobilní telefon, který používá. Nejčastěji zřejmě k chatování, smskování, hraní her, prohlížení sociálních sítí či jiných skupin, ale jen málo z nich napadne, aby ho používal k podpoře výuky.

Zadání tedy znělo: najděte, vyzkoušejte a ve třech minutách nám představte výukovou aplikaci, která se vám hodí do školy. Žáci představili celkem 12 aplikací. Nejvíc mě zaujala aplikace Duolingo. Aplikaci jsem si nainstalovala už sedmý den ji používám. Proč? Protože je lehce návyková. Duolingo nabízí výuku jazyků, mnoha jazyků, včetně vznešené valyrijštiny a klingonštiny (ano, čtete dobře). 

V aplikaci máte počet životů (5), které ztrácíte při každé chybě. Jakmile vám dojdou životy, musíte buď čekat, než se vám doplní nebo si je koupit pomocí drahokamů nebo dobít prostřednictvím opakování. Drahokamy získáváte za splněné cíle (dosažení cíle dne, dokončení úrovně atd.). Testy jsou rozděleny do velkého množství tematických okruhů od základů přes jídlo a zvířata až po události a vlastnosti. 

K čemu je to dobré? Pro mě, jako věčného začátečníka nejspíš v tom, abych si osvěžovala (ale i rozšiřovala) slovní zásobu, abych nekonečným opakováním získala pocit „takhle to má být, to je mi povědomé,“ ale pro začátečníka i v tom, aby získal představu o stavbě anglické věty a naučil se slovíčka. 

Pokud vám tedy nevadí nekonečné opakování vět typu: „Ta kočka pije mléko a pivo,“ směle si najděte aplikaci a nainstalujte si ji. Nad některými větami zůstává rozum stát, jiné jsou směšně dvojznačné, ale využití aplikace určitě najdete. Co třeba dávat plusy žákům za splněnou úroveň, že místo hraní her si opakovali anglická slovíčka a věty?