I. Seznámení se s aplikací photomath

Pokud slyšíte název „Photomath“ poprvé, věřte, že vaši žáci název znají a mnozí tuto aplikaci již používají. Poznáte to například podle toho, že žáci mají správně vypracovaný úkol, bohužel vám již nesdělí, jak k výsledku došli, i když je správný. Upřímnější žáci řeknou: „Protože výsledek sdělil Photomath.“ 

Můžete si pustit video, nebo číst dále 🙂

Pojďme se podívat, o jakou aplikaci se jedná, kde ji „sehnat“ a k čemu je vhodné ji používat.

  • Photomath je bezplatná aplikace, která běží jak v systému Ios, tak Android
  • Photomath je možné stáhnout do chytrých telefonů i tabletů. 
  • Výhodou aplikace je velké množství nabízených jazyků včetně češtiny. (Školy, ve kterých je více žáků z Ukrajiny, jistě ocení, že Photomath je rovněž v ukrajinštině).
  • Aplikaci je možné používat od 13 let.

Po aplikaci Duolingo je to druhá nejoblíbenější bezplatná aplikace v oblasti vzdělávání. Než byl však článek dopsán, dostal se Photomath na první příčku.

  • Základní funkce aplikace Photomath jsou zdarma. Ve vyhledávači můžete narazit také na placenou variantu Photomath Plus, ale ke stažení v České republice ji nenaleznete. 
  • Aplikace vypočítá pouze příklady numerické a algebraické a poradí si i s integrály, ale slovní úlohy nevyřeší. 
  • Aplikace obsahuje rovněž vědeckou kalkulačku.

Zdroj: https://apps.apple.com/cz/story/id1372819334?l=cs

Jak aplikace funguje?

Velmi intuitivně a jednoduše.

Otevřením aplikace vyskočí rámeček „vyfotit matematickou úlohu“, fotoaparátem zaznamenáte určitý příklad a Photomath jej vyřeší. Můžete vyfotit nejen příklady v učebnici, ale i příklady psané rukou (předpokladem je určitá čitelnost  ) nebo si zvolit uložený příklad ve fotografiích vašeho mobilu či tabletu. 

Ukázka vyřešení příkladu, rovnice:

Vyřešení rovnice s aplikací Photomath:

Zdroj: Vlastní zpracování, k 4. 11. 2022

Jak vidíme, Photomath nabídne více řešení. Jedním z nich je „vyřešte rovnici“, poté „přepište rovnici“ a rovněž „funkce“ a „graf“.  

Pokud chceme řešení rovnice včetně postupu, dáme „zobrazit kroky řešení“ u „vyřešte rovnici“,  postup je viditelný až po detailnějším rozkliknutí, viz následující obrázky:

Postup „vyřešte rovnici“ s Photomath

Zdroj: Vlastní zpracování, k 4. 11. 2022

Vidíme, že postup je nejen početní, ale i česky popsaný. Odhlédneme-li od nedostatku, kterým je hovorové vyjadřování a nepřesné matematické formulace, tak se jedná o velmi detailní popis. 

Bohužel velmi málo žáků si popis rozklikne, aby pochopilo, nebo ani netuší, že to lze. Nebo jim prostě stačí jen výsledek, zapíší ho a vlastně netuší, co vypočítali ani jak se k výsledku došlo. Sama jsem se v hodinách matematiky na druhém stupni přesvědčila, že žáci aplikaci velmi hojně používají. A zároveň jsem přišla na to, že ji používají velmi neefektivně. 

Rozhodla jsem se, že umožním žákům, aby Photomath používali – v hodinách ve chvíli, kdy řeknu, a doma to je zcela v jejich režii. Vhodnější způsob je za mne nezakazovat a nechat to na nich. Každý pak sdělí, zda aplikaci použil a proč, např. zda netušil nebo zda neměl čas na úkol nebo zda použil aplikaci na kontrolu svého výpočtu. Hrajeme podle pravidel fair play, která jsou postavena na vybudované důvěře mezi mnou jako učitelem a žáky. 

Více již Photomath v hodinách matematiky na ZŠ, II. díl.

Hezký den, Kateřina