Vysočina učí interaktivně

S nástupem moderních technologií do škol se rozrostla poptávka po dostatečném množství výukových zdrojů, které by byly kompatibilní se členěním předmětů a také rychle po ruce. Protože čas je to, co učitel zásadně postrádá. Zároveň se ukázala i potřeba proškolit vyučující v používání nových technologií a motivovat je k jejich začlenění do praxe.Naše škola ZŠ HRADSKÁ HUMPOLEC se v loňském roce stala členem projektového týmu, který reaguje na obě tyto potřeby.

Projekt nese název „Učíme interaktivně – zavádění a rozvoj interaktivních a multimediálních metod výuky v prostředí základních škol kraje Vysočina. Probíhá v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

V rámci tohoto projektu představeného výše, se pedagogové i žáci naší školy zdokonalují v používání moderní techniky, nových postupů a metod, které vedou k získávání znalostí a vědomostí méně obvyklou cestou. Učitelé vytvářejí vlastní interaktivní programy, které využívají především v hodinách dějepisu, matematiky, hudební výchovy, zeměpisu, českého jazyka i přírodopisu. Garantem projektu je Základní škola Havlíčkův Brod, Nuselská 3240, partnerem projektu je kromě naší ještě dalších devatenáct škol.

Zapojeno je celkem 144 vyučujících, kteří vytvářejí výukové materiály. Ty se tvoří pro I. i II. stupeň základních škol, na stránkách projektu jsou děleny podle jednotlivých předmětů. V roce 2010 vytvořil každý autor 8 prací, v letošním roce má každý autor za úkol vytvořit 10 prací. Po schválení metodikem předmětu a administrátorem jsou práce umístěny na veřejný, všem po registraci dostupný, web projektu. Jednotlivé materiály lze stáhnout a využívat při výuce. Projekt trvá do 31. 3. 2012.

Součástí projektu jsou i žákovské referáty, které jsou na stránkách projektu rozděleny podle jednotlivých oblastí RVP. To je velmi zajímavý aspekt. Žáci pod vedením učitelů vytvářejí vlastní výukové materiály v programu Activ studio nebo Activ inspire. Jako motivaci pro jejich úsilí vyhlásil hlavní koordinátor projektu ZŠ HAVLÍČKŮV BROD soutěž o velmi zajímavé ceny. Každá ze zúčastněných škol může do soutěže přihlásit 3 práce a porota složená ze školních koordinátorů ocení ty nejlepší z nich. Děti se mohou těšit na nový notebook, digitální fotoaparát nebo flash disky.