Jak to funguje, když něco nefunguje

Ve svém prvním příspěvku do tohoto blogu bych se rád zaměřil na praktickou stránku věci. Když všechno funguje tak jak má, je interaktivní tabule velice užitečná věc. Ale občas a možná že i častěji než jen občas se může stát, že ne všechno funguje, tak jak má, a nato bych se rád dnes zaměřil. Jestli dovolíte, rád bych tuto skutečnost popsal ze dvou pohledů: Pohled učitele počítačové grafiky a programování na průmyslovce a pohled lektora jednoho druhu interaktivní tabule.

S interaktivní tabulí se musí každý učitel, který s ní chce pracovat, nejprve poměrně důkladně seznámit. A často nastane situace, „že mu něco nejde“. Některý jeho kolega je ale třeba v poznávání tabule už podstatně dál, proto si můžou učitelé navzájem pomoci a opravdu drobné problémy takto spolu vyřešit. Nechci se chlubit, ale u nás ve škole jsem to občas i já ;-). A protože interaktivní tabule není jednoduché zařízení, měl by v každé škole, kde jí mají,  být nějaký schopný člověk, který pomáhá ostatním technické problémy řešit. U nás ve škole je to mladý a šikovný správce sítě, který jednoduché technické problémy řeší. Co mám na mysli pod pojmem jednoduchý technický problém? Závada kabelu, chybný kontakt, zničená žárovka dataprojektoru atd.

Samozřejmě, že mohou nastat i problémy složitější. Například to, že tabule přestane fungovat. V tom okamžiku je třeba kontaktovat dodavatelskou firmu. Snažil jsem se na psaní příspěvku důkladně připravit a proto jsem prozkoumal několik webů dodavatelských firem. Na většině z nich nalezneme odkaz pro hlášení závady. Tam člověk popíše danou závadu a napíše kontaktní informace. Teď se s Vámi podělím o to, co jsem se dozvěděl coby lektor interaktivních tabulí. Důležité je, aby kontaktní osoba nebyla sekretářka školy, ale skutečně člověk, který závadu objeví a hlásí. Protože může pak být posléze kontaktovat servisním oddělením oné firmy a je nutné s nimi závadu pečlivě prodiskutovat.

Na konci svého prvního krátkého příspěvku bych rád zmínil ještě jednu věc. Spoustu problémů, které se před Vámi objeví, již někdo řešil. Proto je dobré hledat dostupné informace na internetu. V diskusi, která běží paralelně s tímto blogem je zavedeno vlákno, kam můžou učitelé své problémy s interaktivní tabulí řešit. Do diskuse můžete vstoupit zde

Ať je závad a problémů s interaktivní tabulí co nejméně!