Dokytek kouří dál

Proběhla bombastická propagandistická kampaň ve státní televizi i jinde, odezněly debaty o škodlivosti kouření a o prospěšnosti zákazů všeho druhu, překulil se přelomový termín, lidé znovu vyšli do ulic a na zastávky hromadné dopravy, a …

A nic. Dokytek  vesele dál kouří. Naopak český demokratický stát, který z velkou slávou nastolil zákon o (údajné) ochraně před blablabla, tam nikde není. Alespoň tam nikde není vidět. Není to divné? Není to překvapivé? Není.

Tázal jsem se pražské policie, co míní podniknout proti kouření na zastávkách MHD. Tázal jsem se městské policie v jednom středočeském velkoměstě, co míní podniknout proti kouřícím dětem. Obě oslovené instituce mi hbitě a velice zdvořile odpověděly. Avšak obsah obou odpovědí, když vynechám právnické kudrlinky, byl shodný: nic.

Zvažoval jsem, jak nazvat neohrožené kuřáky, kteří se nenechali zastrašit lživou státní propagandou, správně odhadli, že z tohoto mráčku pršet (opět) nebude, a vesele dál kouří na zastávkách MHD, na rampách stanic metra a na perónech nádraží. Jelikož na mnoha takových místech jsou poblíž záhony s květinovou výzdobou, ve kterých (v lepším případě) končí nedopalky cigaret, napadlo mne „odhazovači vajglů do kytek“.  Zkráceně „dokytek“. 

Proč vlastně český demokratický stát vyrábí zákony, jejichž (plošné) dodržování nevymáhá? Předpokládám (avšak nemohu si být jistý) že nějaký důvod přece existovat musí. Jde snad o perverzní uspokojení úchylných zákonodárců, kteří prostě potřebují tu a tam někomu něco zakázat či přikázat? Nebo jde o činnost „za čárku“, kdy místní česká vrchnost formálně plní příkaz nadřízené bruselské vrchnosti, aniž by zkoumala smysl? Nebo – do třetice – jde o další případ „gumového“ zákona, u něhož se nepředpokládá plošné použití, ale naopak pouze selektivní použití proti vybraným jednotlivcům nebo vybrané skupině obyvatel (zde nejspíš proti majitelům restaurací)? 

Avšak, proč o tom píši zde – na portálu určeném pro problematiku školství? Inu, existuje škola, jejíž představitelé si od onoho zákona cosi slibovali.  Očekávali, že s novým zákonem v platnosti naběhne policie pomáhat udržovat kázeň v řadách žáků a chránit čistotu chodníků v okolí oné školy. Nebo – buďme skromní – alespoň v nejbližším okolí nápisů „zákaz kouření“.

To nenastalo. A odhaduji, že ani nenastane. Dovedu si představit jedinou situaci, která by policii vyburcovala – totiž kdyby žáci kouřili přímo v areálu oné školy. Pak by jistě policie naběhla v plné síle a rázně zakročila! I mastnou pokutu by uložila! Kuřákům? Ale kdepak! Přece té škole …