SVÉRÁZNÉ ROZLOUČENÍ SE ŠKOLOU

Otevřel jsem své oblíbené regionální noviny, abych si jako učitel-důchodce přečetl zprávy o průběhu posledních dnů školního roku. Nevěřil jsem vlastním očím, když mi v policejním zpravodajství padl do oka palcový titulek: „Vandal si zařádil ve škole. Pos… chodbu i třídnici.“ Nevím, zda měla zpráva čtenáře pobavit . Mně teda nepobavila a pokud máte stejný pocit,  tak se čtenářům  blogu omlouvám za „pernou“ chvilku, kterou jsem jim na samém začátku prázdnin nechtěně připravil.

Proč jsem se rozhodl o této delikátní záležitosti napsat? Určitě mi nejde o žádnou senzaci. Nechci ani mentorovat a řešit, zda vůbec a proč se taková pikantní epizodka na nejmenované škole stala. Píši o ní proto, že se mi nelíbí, když se takový „problém“ tímto způsobem zveřejňuje.

    Vžívám se do role ředitele, ke kterému se ráno donese, že se na škole stala taková mimořádná událost. Hádám, že s ní přišel školník, nebo některá z uklizeček. Rozhodně bych se snažil uvedenou záležitost nijak dlouho  nerozmazávat (to tedy rozhodně ne!) a vydal pokyn k co nejrychlejšímu úklidu a očištění poškozených  prostor, včetně třídní knihy (pokud to jen bude možné).        Vůbec se mi nelíbí, že se vzniklou situací zabývá místní policie, která stejně žádného konkrétního viníka nevyšetří. A pokud snad ano, tak případ stejně odloží a nechá potrestání na škole.  A vadí mi ještě víc to, že škole nedokázala zabránit , aby se incident nedostal na veřejnost, dokonce do novin, které čte několik tisíc čtenářů. To je totiž přesně to co chtěl „pachatel“ svým činem dokázat. Aby se o jeho “hrdinském“  činu psalo a co nejvíce hovořilo. A on mohl zažívat pocit vítěze. Určitě tomu tak bude u spolužáků, kteří jeho čin budou schvalovat a obdivovat. A co víc! Bude inspirovat další k následování a vymýšlení dalších podobných žertíků, které mají veřejnosti ukázat neschopnost učitelů a vedení školy, takovým činům zabránit.

    Je mi jako učiteli z takových novinových zpráv divně. Zcela totiž zastíní desítky jiných a pozitivních informací, které ukazují, c o všechno učitelé se svými žáky v posledních dnech užitečného na školách dělali.  Je to pádný argument pro rodiče, kterým jako učitelé rádi vyčítáme, že své děti nezvládají. A zde jim nabízíme důkaz, že škola a pedagogové na tom nejsou o moc lépe.

    Myslíte, že jsem si celý příběh vymyslel? A chcete vědět o celé záležitosti podrobnosti?  Stačí kliknout ZDE a vše co vás zajímá si můžete na vlastní oči přečíst. A to co si o věci myslíte, prosím, mi napište pod článek v komentáři. Jak byste takovou situaci řešili Vy? Děkuji Vám za rady, nejen za sebe, ale i za vedení a učitele postižené školy…