Jak naučit dítě dodržovat osobní hygienu

Čím dříve si děti osvojí hygienické návyky, tím lépe. Do budoucna už je budou brát jako automatické úkony a o to nám jde. Buďte důslední, čím důslednější budete v raném dětství, tím dříve se vám to pozitivně vrátí.

Mytí rukou

Malé děti jsou k nákaze bakteriemi náchylnější, proto je mytí rukou důležité. Myjeme před jídlem, po použití WC, když přijdeme domů a kdykoli, když jsou ruce ušpiněné. Venku používáme aspoň vlhčené ubrousky.

Hravý tip pro děti: kupte legrační mýdlo, pro dosažení dostatečné délky mytí používejte básničku nebo písničku, po umytí si k dětským ručkám čichněte a pochvalte je, jak krásně voní

Smrkání

Ke smrkání používáme kapesníky, ne rukáv. Vysvětlete dětem proč a zajistěte, ať má dítě kapesník stále v kapse.

Tip hravé formy pro děti: ať napodobí funěním zvířátko nebo se snaží zatroubit jako slon

Čištění zubů

Pomáhá, když si děti můžou svůj kartáček vybrat samy, pomůžou hravé stojánky, kartáčky. Pak také, když si zároveň s nimi čistíme zuby i my.

Hravý tip pro děti: Sežeňte malé přesýpací hodiny, které budou odpočítávat čas čištění. Děti rády soutěží a toto je bude bavit.

WC

Utírání zadečku bývá oříšek, ale když to dítě umí, bývá pak sebejistější třeba ve školce při použití toalety.

Hravý tip: Za každý pokus dejte dítěti bod. Až nasbírá pět bodů, dostane odměnu.

Večerní koupel

Ať už se jedná o krátkou sprchu nebo koupel ve vaně, je to rituál, kterým zakončujeme den.

Hravý tip: děti milují vodní hračky a také společné koupání s rodičem.

Vlasy a nehty

Stříhání nehtů je oříšek, protože některé děti se bojí. Nechte jim kontrolu, ať si samy určí, který prst půjde jako první.

Ujistěte se, že váš vybraný kadeřník má s dětmi zkušenost, pokud nemáte možnost přímo dětského kadeřnictví. Potom choďte vždy ke stejnému. Dětem, které už jsou starší, můžete ukázat pár vhodných obrázků, ze kterých si může vybrat, co asi by se jim líbilo. Nestříhejte děti jen podle toho, co se líbí vám, dejte na názor dítěte, jsou to přece o jejich vlasy a musí se sobě líbit.

Závěrem: Důležité je dětem vše vysvětlovat, říkat jim, proč je právě toto důležité. Děti se rády zdokonalují, ale potřebují vědět proč. Vyvarujte se příkazů a vysvětlování typu „Protože se to tak musí.“ Ano, musí, ale má to svůj důvod a ten dítěti trpělivě vysvětlete