Vividbooks: I při distanční hodině fyziky může být živo!

Aktivně zapojit žáky v hodině fyziky je často výzva i při prezenční výuce. Při té distanční navíc takřka odpadá možnost látku názorně ukázat například pomocí experimentů. Interaktivní učebnice Vividbooks jsou vytvořeny tak, aby podporovaly aktivní zapojení žáků v hodině –⁠ a to i té distanční.

I při distanční výuce může být živo

Online lekce Vividbooks totiž obsahují názorné a hlavně interaktivní animace, které mohou částečně zastoupit experimenty a jsou ozvláštněné o rozšířenou realitu. Celý obsah Vividbooks je do konce tohoto školního roku k dispozici zdarma. Tak si je vyzkoušejte!

Ať žije fyzika!

Vividbooks vznikly, aby ulehčily učitelům práci s přípravou zajímavé hodiny –⁠ a snaží se o to i v současné situaci. Obsahují přes 200 lekcí fyziky pro základní školy, které zahrnují interaktivní animace, shrnutí látky, otázky i odbornou metodiku pro učitele, to vše přístupné online. Při distanční výuce tak stačí žákům jen poslat odkaz na konkrétní lekci a hodina může začít.

Animace jsou vizuálně poutavé, názorné a hodinu oživí. Žáci si je mohou sami vracet či posouvat – ⁠zkrátka s nimi interagovat –⁠ a lépe tak pochopí daný jev. Jsou navíc doplněné o rozšířenou realitu, která děti na první pohled zaujme a funguje tak kouzelná pozvánka do světa fyziky. 

Záleží na tom, jak se zeptáte?

Důležitou součástí výuky s Vividbooks jsou také otázky, které vybízí děti k aktivnímu přemýšlení nad problémem a formulování vlastních názorů. Ani nesprávná odpověď nemusí být špatná, pokud ve třídě vyvolá diskusi. Žáci pak o tématu debatují, snaží nalézt odpovědi a společně objevují podstatu fyzikálních jevů. Snadněji tak udrží pozornost i na dálku. 

Přístup k materiálům mají žáci i po skončení hodiny, takže mohou Vividbooks využít k doučování či k vypracování domácích úkolů. Aplikace navíc funguje nejen na chytrých zařízeních, ale přes webové rozhraní i na stolních počítačích a noteboocích.

Webinář a přístup do Vividbooks zdarma

Vzhledem k současné situaci je celý obsah Vividbooks dostupný do konce tohoto školního roku zdarma, aby byl učitelům při distanční výuce maximálně užitečný. S žádostí o přístup i s jakýmikoliv dotazy se prosím obraťte na Lucii Pflimpfelovou: lucie@vividbooks.com.

Vividbooks zároveň chystají webinář, kde učitelé Petra Boháčková a Slávek Hora vysvětlí praktické využití interaktivních učebnic při distanční výuce fyziky a přidají další tipy a triky, jak se dá tato situace lépe zvládnout.

Webinář se koná 31.3. od 18:00 a je zdarma. Přihlásit se můžete zde: https://forms.gle/UoM2gpmNoMf65eMV6


Další informace o Vividbooks najdete zde: Vividbooks pro školy