Přestávková anabáze

Dnes, 3. ledna 2012, nás oblažila Karmelitská ulice následujícími zprávami – uvádím odkazy do internetového zpravodajství idnes. V 10,25 h. vychází tento článek, aby se následně objevil článek ve 14.48 h., upravený ještě v 15.13 h. Články s podobnými titulky uveřejnila určitě i další internetová zpravodajství, pro základní orientaci na bojišti by to mohlo stačit, případně si dohledejte další. 🙂

Minimálně mohu napsat, že jsem zmaten z názorových veletočů na MŠMT. Pokud vím, tak ředitelé volali po větší volnosti, svobodě, protože oni znají nejlépe místní poměry. Jistě se liší základní škola na malé obci, řídí se odjezdy autobusů místních dopravců, od základní školy ve větších městech, kde žáci jsou závislí na MHD – pokud Vám jeden ujede, chvíli počkáte a za chvíli je tu další.

Jsme spádovou obcí, problém se nás mimořádně dotýká, chceme řešit situaci, kdy žáci nestíhají odjezdy autobusů do okolních vsí a městeček. Jak, když nás limituje zpropadená vyhláška? (48/2005) Nemohli bychom dostat svobodu? Známe svoje klienty – žáky a rodiče –  i místní poměry, dokážeme si sami s takovou věcí poradit v případě, že budeme moci manévrovat v rámci svobodnějších a reálnějších možností v rámci zmiňované vyhlášky.

Přikládám také reakci ředitelky školy H. Vellánové:

Přestávky v základní škole – reakce na dnešní publikované články

Ve škole vůbec nejde o to, zda školákům stačí nebo nestačí 5 minut přestávky. Zodpovědní a svéprávní ředitelé nebudou určitě rozhodovat v neprospěch dětí. Proč by to dělali.

Samozřejmě souhlasím s tím, že žáci potřebují mít čas na odpočinek a osobní hygienu. Ale škola musí mít možnost organizovat výuku tak, aby se všechny děti dostaly bezpečně domů. Pokud si někdo představuje změny jízdních řádů jako jednoduchou věc, neví o čem mluví.

Jsme školou, do které dojíždí 109 žáků z okolních 17 měst a obcí. Někam opravdu není problém se dostat, jsou ale obce, kam prostě autobus z odpoledních volitelných předmětů žáci nestihnou.

Některé spoje ujedou dětem právě o těch pár minut, o které nelze zkrátit přestávku. Opakovaně jsme se obraceli nejen my, ale i starostové řady obcí se žádostí o úpravy jízdních řádů. Ale pokud má několik desítek dospělých (voličů) čekat kvůli jednomu nebo dvěma dětem půl hodiny na autobus, věřte, že ke změně prostě nedojde. Podařilo se to jednomu starostovi na dva dny v týdnu.

Dětem nabízíme téměř dvě desítky volitelných předmětů ve věkově heterogenních skupinách. To ale znamená, že každý den odpoledne mají jiní žáci vyučování a to i v různé délce. Nelze tedy říct – chceme odpolední výuku v úterý a ve čtvrtek (tak si to jistě řada z rodičů pamatuje) a všichni si povinně „zvolíte“ to samé. Potom to bude jednodušší i na dopravu.

Kde je potom právě ten důležitý moment – umožnit žákovi volbu, najít pro něj něco, co ho bude bavit, v čem se chce rozvíjet?

A proč by nemohli mít prvňáci, druháci nebo i další ročníky na 1. stupni přestávky jinak – delší a nebo ještě lépe, zařazené podle momentální potřeby.

Ministerstvo dává ředitelům značnou odpovědnost. Dejte jim také svobodu k rozhodování při řízení školy.

To, že bude upravena minimální doba přestávek přece vůbec neznamená, že je tak budou mít všechny školy. Pokud budu jako ředitelka v čele městské školy, kam žáci dojíždí maximálně MHD, nemám žádný důvod přestávky zkracovat. Pokud ale řídím školu, která není jinak schopna zajistit, aby děti stihly poslední autobus domů, zbývá mi teď pouze buď porušovat předpisy (stávající vyhlášku) nebo žáka uvolňovat dřív (tedy zase porušovat jeho právo na státem garantovaný rozsah vzdělávání). Šalamounskou radu mi kdysi dala ČŠI – no můžete ho uvolňovat, ale ty chybějící minuty mu potom musíte nahradit (kdy, jak a za jaké peníze mi už neporadili).

Když to konečně začalo po létech žádostí ředitelů vypadat, že budeme moci upravit organizaci výuky podle místních podmínek, někdo se zbaběle zalekl kritiky a návrh stáhl.

Copak si opravdu veřejnost i ministerstvo myslí, že na ředitelských židlích sedí nezodpovědní a neschopní ředitelé, kteří nehledí na zájem dětí?

Hana Vellánová

ředitelka Základní školy Planá nad Lužnicí

tel. 603146486

e-mail: vellanova@zsplana.cz

 

 

A to je tak všechno k dnešnímu přestávkovému přestřelu, jako by nestačilo, že se o přestávce válčí odjakživa kdečím. Dnes posloužila sama přestávka jako střelivo. Jsem zvědav, čím se bude válčit zítra. Peníze z evropských fondů to už asi nebudou, ty byly dnes odloženy – do dubna. Není to už konečně stav, kdy zvedneme hlavy a řekneme, že chceme trochu více svobody a vzduchu k dýchání?!

 

Z Plané nad Lužnicí  zdraví Slávek Hora.