(Nejen) virtuální deníček z webinářů a konferencí

Konference, webinář končí a Vy si na kraj papíru a do svého diáře píšete pár poznámek a malůvek k tomu, co jste právě zažili. Také znáte podobnou situaci, kterou zažívají tisíce učitelů napříč republikou? Publikujeme pro Vás text vydaný v červnovém čísle Učitelského měsíčníku, které odkazuje také na vydání Zápisníku učitele 2021/2022, který obsahuje tištěnou verzi deníčku, kterou Vám zde představujeme. Přílohou tohoto příspěvku je šablona online deníčku v MS FORMS ke zkopírování nebo jeho PDF verze s licencí CREATIVE COMMONS k dalším úpravám a šíření.

Zkušenosti z akcí a konferencí jsme posbírali od učitelů a členů společenství praxe při kampani Gramotnosti.pro život, kterou dlouhodobě realizuje NPI ČR. Vychází ze zkušeností projektu Podpora práce učitelů. Pedagogové navštěvují různé semináře, akce, konference, které Vás na cestu domů vybaví: obvykle to bývá taška s propagačními materiály, propiskou a blokem, jindy třeba jen papíry, někdy i desky, aby se Vám materiály domů lehce nesly. Samozřejmě nikdy nešlo jen o materiální výbavu. Dostaly se Vám i informace, náměty, nápady, myšlenky, zajímavosti, někdy i neužitečné maličkosti. A to vše se Vám cestou z akce honilo hlavou či jste si to odnesli v propagační taštičce. Tedy až na dobu COVIDU, kdy jsme vše zažívali jen online a virtuálně.

My to známe také. Díky tomu, že jsme si vše zajímavé psali na ony papíry či do bloků, které byly k dispozici, jsme si po návratu do práce a osobních životů mohli projít své zápisky a zpětně si vzpomenout a urovnat si v hlavě, co by se nám asi tak mohlo hodit pro lepší práci učitelů, ředitelů, mentorů, lektorů, lídrů projektů a aktivit podpory učitelů. Nicméně i pokud jste typ systematický a vše si srovnáte i na papíru, často po nějaké době nevíte, k čemu se vaše poznámka váže, jakou má souvislost s něčím dalším, a uniká Vám, jak byste to či ono použili ve výuce a k podpoře učení dětí.

A proto jsme pro Vás připravili šablonu na několika stránkách Zápisníku učitele. Šablona má za cíl Vám pomoci nastartovat osvěžení paměti, zážitků, inspirací z akcí učitelů pro učitele, z událostí zajímavých lektorů ve vzdělávání, z inspirativních setkávání mezi různými světy, při kterých se učíme všichni lépe pochopit, co děti a žáci potřebují a jak můžeme sami lépe pochopit dopady nových impulzů a myšlenek pro naši učitelskou práci.

Zapisujte si své myšlenky, zážitky, informace, vracejte se k nim. Sdílejte to zajímavé mezi ostatní učitele. Pokud máte chuť využít digitální verzi, vyzkoušejte ji online ZDE: https://gramotnosti.pro/zazitek. Máte-li námět na vylepšení či jinou zpětnou vazbu, pište nám na ppuc@npi.cz.

A jak můžete jinak sdílet zkušenosti z akcí a vzdělávání?

  • Nasdílejte svůj zážitek na sociální síti (FACEBOOK, TWITTER, INSTAGRAM, další).
  • Případné návrhy na zlepšení akce, které za sebe vidíte, neváhejte sdělit přímo organizátorům.
  • Posílejte podklady k článkům do redakce Učitelského měsíčníku nebo na Metodický portál RVP.CZ. Materiály z akcí můžete vkládat a hodnotit v systému EMA.RVP.CZ.
  • Informace i zážitek předávejte kolegům ve sborovně.
  • Staňte se součástí nějakého spolku/komunity učitelů.

Tým Gramotnosti.pro život #myjsmeNPI