TOP 100 aplikací pro edTech

Jako Jane Hart shromažďuje nejlepší aplikace pro edTech, tak i já jsem se rozhodl, že letos napíšu seznam nástrojů, které se někomu mohou hodit. Je jich jen 100 a představují určitý průřez jednotlivými oblastmi, které jsou pro člověka pohybujícího se v oblasti edTechu důležité při synchronní i asynchronní výuce.

Snažil jsem se, aby zde byly zastoupeny aplikace přímo související s tvorbou nebo provozováním vzdělávání, vynechal jsem většinu úplně obecných aplikací jako je YouTube nebo Google. Současně jsem usiloval o určitou nástrojovou proporcionalitu, takže je zde jen omezené množství aplikací na psaní poznámek, úpravu fotek a další činnosti, které by jinak mohly být mnohem širšími kategoriemi. Řazení je abecední.

Jde o určitý inspiromat nástrojů, které se mi osvědčily. Současně by měl sloužit pro snazší hledání alternativ k určitým nástrojům, pokud zrovna konkrétní vybraný nebude dané edukační situaci nebo tvůrci vyhovovat.

About.me – rychlá vizitka, dříve hodně populární, lze s ní sjednotit profily lektorů atp. Může posloužit také pro jednostránkové představení se u jednotlivých studentů.

Actionbound – aplikace na tvorbu aktivit ve venkovním prostoru. Lze ho spojit s kvízy či aktivitami, které když student splní, získá informaci, kam se má v prostoru posouvat dále. Umožňuje spojení online aktivit a fyzického prostoru.

Adobe Spark– nástroj na rychlou tvorbu jednoduchých webových stránek, ale také videí a dalších věcí. Jde o soubor jednoduchých multimediálních interaktivních aplikací od Adobe, který klade důraz na rychlost a jednoduchost a současně na kvalitní vizuální provedení výsledku.

Anchor.fm – aplikace (nejen) na zpřístupnění podcastů na Spotify. Jde o nezbytný nástroj, pokud chceme pracovat s podcasty.

Audacity – nástroj na editaci zvuku, primárně je offline. Umožňuje provádět základní střih audio stopy, přidávat efekty, odstraňovat šum nebo spojovat více stop dohromady. Výhodou je, že je zdarma.

Awwapp – rychlý jednoduchý whiteboard bez nutnosti registrace. Užije se především tam, kde dopředu neplánujeme žádný whiteboard použít, ale ukáže se, že je to potřeba.

Baamboozle– méně učení, více týmová a zábavná variace na Kahoot, která pracuje se skupinovými interakcemi, odpovídáním na otázky, ale i s prvky náhody.

Behance – krásná portfolia především s uměleckým zaměřením. Tato služba od Adobe umožňuje hezky pracovat s vlastními výtvory také se stávat součástí komunity dalších kreativních tvůrců.

Bitly – zkracovač adres, který umožňuje sledovat statistiky prokliků na jednotlivé odkazy nebo nastavovat jejich tvar.

Blogger – publikační platforma od Google, se spoustou pokročilých funkcí. Pracuje v něm mnoho časopisů s menšími rozpočty.

Bubbl.us – jednoduché myšlenkové mapy online, určené především pro nejméně náročné uživatele.

Buncee – aktivity v určitém ohledu podobné H5P pro interkativní výuku, ale zaměřené na nejmladší uživatele, čemuž odpovídá jak vzhled, tak typologie aktivit. Skvělý nástroj pro uživatele na prvním stupni.

Canva – nástroj na úpravu grafiky na web, jehož hlavní výhodou je jednoduchost a množství šablon. Díky tomu i esteticky méně zdatní uživatelé vytvoří esteticky přijatelné grafické prvky.

Clipchapcreate – velice jednoduchý nástroj na online editaci videa. Pokud tedy na online práci hledáte něco rychlého a pohodlného (a současně lepšího než editor v YouTube), může jít o dobrou službu. Nevýhodou je export videa pouze ve 480p v bezplatné verzi.

Clipping Magic – je velice jednoduchá aplikace na odebrání pozadí z obrázků.

Coach’s Eye a Hudl Technique – jsou nástroje na elektronickou tužku v tabletu či mobilu, pomocí nichž lze jednoduše analyzovat pohyb lidí na videu, měřit ho a doplňovat komentáři.

Coggle.it – myšlenkové mapy organického tvaru, které je možné doplňovat o markdown značky.

Cram je jednoduchý nástroj na tvorbu flashcards.

Doodle – je známým nástrojem na domlouvání schůzek, jde o jednoduchý nástroj například na domlouvání konzultací a podobných synchronních edukačních aktivit.

Edpuzzle – nástroj na tvorbu interaktivních videí pro vzdělávací účely. Do klasického vida v něm lze vložit různé kvízy, aktivity a další prvky, které vedou k tomu, že je video méně pasivním a více aktivním médiem.

EzTalks – webináře na 40 minut a 100 účastníků zdarma, dokáže zajistit jak přenos hlasu a obrazu, tak třeba sdílení obrazovky či dokumentů. Jde o modernější náhradu za Adobe Connect.

Fivefilters – pokud věříte na RSS, bude se vám toto hodit třeba na embedy. Tato aplikace obchází problémy, které má letité RSS a nabízí možnost snazšího vložení obsahu do webu nebo třeba LMS.

Flipboard – kombinace sociální sítě a sdílení obsahu, která umí webové stránky transformovat do unifikovaného čtení příjemného formátu.

Flippity – aplikace pro tvorbu jednoduchých objektů, které je možné dále používat ve vzdělávání, jako jsou křížovky, kvízy, osmisměrky, kola štěstí a mnoho dalšího. Důraz je kladený na jednoduchost, menší už na kvalitu a grafický vzhled.

Formative – aplikace umožňují tvořit a administrovat testy, vzájemné hodnocení, zajímavá transformace pracovních listů do online podoby. Jde o jednu z nepopulárnějších aplikací pro formativní hodnocení.

GitHub – místo na sdílení otevřených kódů, dokumentací atp. Jde o základní službu pro všechny programátory, ale také pro ty, co chtějí u svých dokumentů zajistit spolupráci nebo verzování.

Gliffy – umožňuje tvořit UML struktury, ale také schémata libovolného druhu, ideální pro popis argumentů nebo struktury kapitoly.

Google Analytics – nejpoužívanější nástroj na analýza webového chování uživatelů, pomoci nějž lze zjistit, jaký obsah uživatele zajímá, odkud na něj chodí atp.

Google Classroom – LMS od Google nabízí široké spektrum funkcí. Podporuje slovní a formativní hodnocení, práci s převrácenou třídou, a především slouží tam, kde systém vzdělávání není plně frontální a plně distanční. Výhodou je dobrá integrace s ostatními Google nástroji.

Google Fonts – zásobárna písem včetně praktických ukázek, nezbytný nástroj pro tvorbu textových dokumentů, které lze využít při libovolné tvorbě vzdělávacího objektu.

Google Forms – je aplikace na tvorbu dotazníků a kvízů. Postupně získává spoustu užitečných funkcí. Nasbíraná data jsou přímo exportována do tabulky v Google Tabulky, ale současně nabízí základní vizualizaci dat.

Google Suite – kancelářský balík se zajímavě udělaným sdílením podporujícím pěknou kolaboraci. Právě práce v reálném čase je jednou z velkých východ tohoto balíku.

Goqr.me – aplikace na generování QR, které je možné využít v pracovních listech, aktivitách ve škole nebo i v dalších situacích.

H5P – soubor jednoduchých prvků integrovatelných na web nebo do LMS podporující interaktivitu a multimedialitu, jako jsou interaktivní videa, kvízy, práce s hotspoty v obrázcích atp.

Hootsuite – aplikace na správu více sociálních sítí současně, která umožňuje například i plánovat čas zveřejnění příspěvků. Pokud užíváme sociální sítě pro práci v kurzech, jde o zcela nezbytný nástroj.

Hotjar – světová jednička na heatmapy, záznamy chování uživatelů a další webově analytické činnosti. V analýze dokáže jím mnohem hlouběji než Google Analytics.

Hypothesis – nástroj na týmové čtení, diskusi nad texty (PDF, WordPress…). Tak jako Perusall se hodí pro týmové čtení a hlubší práci s textem, ale poslouží také pro vlastní anotační činnost nad různými dokumenty.

IFTTT – je nástroj na spojování nástrojů, který se hodí pro automatizaci procesů a propojování činností, aniž by na ně musel uživatel myslet. Například při uložení článku do čtečky, se automaticky publikuje na Tumblr odkaz na tento článek včetně popisků.

Indihu – nástroj na tvorbu multimediálních digitálních výstav, který pochází z Česka. Umožňuje tvořit procházky po galerii, jednotlivým objektům připojovat popisky a další data.

Infogr.am – jednoduchý, ale funkčně zajímavý nástroj na tvorbu infografiky, podporuje práci s živými daty, vkládání nejen grafů, ale také videí, textů či obrázků. Výsledkem je interaktivní plakát, který lze snadno vkládat do vzdělávacích materiálů.

Issuu – umožňuje vytvořit hezkou „listovací“ čtečku PDF a její embed použitelný na webové stránky.

Jamboard – online whiteboard s pokročilými nástroji na sdílení a spolupráci. Umožňuje tvořit tabule o mnoha listech, ke kterým je možné se vracet. Funguje jako ostatní Google Dokumenty, včetně sdílení, spolupráce a nastavování práv.

Jitsi Meet – aplikace na videokonference, která nepotřebuje žádné přihlašování. Výhodou je, že si v ní nikdo nemusí nic instalovat. Jde o ideální nástroj na ad hoc setkání.

Kahoot! – nástroj na zábavné testování, spojuje mobilní aplikaci s otázkami, které vedou k rychlému rozhodování se. Ukazuje, že i věc jako kvíz může být zábavnou a hravou formu. Vyplatí se pro nehodnocené aktivity.

Kaizena – nástroj na hlasovou zpětnou vazbu v Google Docs je velice praktickou věcí, pokud studenti odevzdávají Google Dokumenty. Vlastně není potřeba nic psát, stačí jen okomentovat dané místo slovně. Výhodou je nejen rychlost a určité pohodlí, ale také osobnější kontakt a možnost postupovat více formativně a méně formálně.

Kumospace – aplikace na proximity video chat aktivity. Studenti se přihlásí do místnosti, po které se mohou pohybovat, ti co jsou si blízko se slyší. Aplikaci je možné použít na podporu sociálních programů na konferencích, neformální spolupráci i týmové aktivity.

Loom – nabízí tvorbu záznamu obrazovky a práce na ní s obrazem uživatele. Výhodou je hezký vzhled a jednoduché ovládání, stejně jako estetická kvalita exportu.

Lucidchart – něco mezi Gliffy a draw.io s ne úplně logickým ukládáním dat, výhodou je podpora spolupráce v reálném čase.

Lucidpress – aplikace na tvorbu interaktivních magazínů, které mohou obsahovat videa, interaktivní prvky, kvízy nebo přeskoky mezi jednotlivými stránkami.

MailChimp – na posílání newsletterů nebo jiných hezky vypadajících mailů včetně statistik nebo automatizace řady procesů. Výhodné na organizační připomínání nebo korespondenční mailové kurzy.

Makeyourcoatofarms – generátor erbů nepatří mezi nejběžnější vzdělávací aktivity ale lze pomoci něj jednoduše provádět sebereflexi a sebeuchopení studentů.

Marvelapp – slouží na tvorbu HiFi prototypů aplikací. Ve skutečnosti v něm můžeme jednoduše vytvořit i menší funkční projekty. Pro design aplikací jedna z nejpoužívanějších aplikací.

Medium – publikační platforma, která umožňuje budování velkých publikačních týmů například pro společný časopis pro třídu nebo studijní skupinu. Pracuje s poměrně jednotným designem příspěvků, což je v posledku velice praktické.

Mentimetr – aplikace pro podporu interaktivity online přednášek s jednoduchým analytickým nástrojem. Hodí se především pro aktivizaci studentů během online vzdělávání, kdy nemusí nic říkat, ale mohou psát krátké textové odpovědi, řadit nebo pracovat s různými škálami.

Miro – je velká interaktivní online tabule s velkým množstvím funkcí, podporuje spolupráci více uživatelů, vkládání různého obsahu a jeho spojování a komentování. Užitečný nástroj pro designový proces.

MixCloud – je místo, kam se dají pěkně nahrávat audia a podcasty zdarma i s podporou pěkného přehrávání.

Moodle Cloud – cloudová varianta Moodle, není třeba nic instalovat nebo spravovat. Klasický Moodle je často špatně administrován, což má za následek bezpečnostní problémy, zde je vše zajištěno „bez práce“.

Mozilla Hubs – tvorba virtuální reality pro cardboardy i imersivní virtuální reality, v bezplatném a komplexním nástroji. Lze si pomocí nich tvořit vlastní komplexní světy, ve kterých uživatelé interagují a spolupracují během učení se.

Nearpod – komplexní nástroj, který podporuje formativní a individualizované učení. Umožňuje tvořit různý multimediální a interaktivní obsah a učitel sleduje, jak jednotlivý studenti pracují a podle toho je formativně hodnotí.

OBS Studio – nástroje na tvorbu záznamů z obrazovky včetně profesionálního střihu v reálném čase. Umožňuje tvořit scény, nastavovat různá rozložení oken či práci s klávesovými zkratkami.

Office365 – nejpoužívanější kancelářský balík na trhu. V online verzi stále nemá všechny funkce a spolupráce v reálném čase je pomalejší, ale jde o komplexní balík s dobrým propojením na instalované nástroje.

OneNote – nástroj na správu poznámek a zápisků, který je zajímavý tím, že má integrovanou podporu školních funkcí. Lze pomocí něj například tvořit sdílené zápisky anebo naopak studenty vtahovat do procesu práce na společném díle.

Online.officetimeline – výborný nástroj na tvorbu časových os v aplikaci, která je kancelářského střihu. Nelze očekávat žádnou multimedialitu, ale do určitého druhu dokumentů, hlavně tištěných se hodí výborně.

Oppenbadges – nástroj na práci s odznáčky od Mozilly, které je možné integrovat do dalších aplikací, jako je například Moodle. Výhodou je, že uživatel může pracovat s odznáčky napříč kurzy a vidí tak svůj komplexní pokrok.

Padlet – aplikace pro tvorbu multimediálních nástěnek různého druhu. V současné době je velice oblíbená mezi oblíbené učiteli, a to díky kombinaci různých designů a nízké ceny.

Peergrade.io je pěkný jednoduchý nástroj na vzájemnou zpětnou vazbu mezi studenty. Nabízí velice kvalitně zpracované datové pozadí, pečlivé možnosti nastavení jednotlivých položek zpětné vazby a jejich další analýzu.

Perusall – aplikace na podporu týmového čtení a spolupráce nad sdílenými dokumenty. Jednotlivé dokumenty lze společně označovat, komentovat či sdílet. Jde o praktický nástroj například pro interpretační semináře a podobné aktivity.

Photopea – asi nejlepší a nejnáročnější online editor bitmapové grafiky, který Photoshop sice nenahradí, ale pokud hledáme online nástroj na editaci grafiky, jde o jeden z nejlepších.

Pixlr.com – aplikace na úpravu fotek online; nabízí dva základní módy práce – buď aplikaci na styl Photoshopu (samozřejmě ne s tolika funkcemi) anebo aplikaci pracující s editací na jedno kliknutí.

Pixton – tvorba komiksů v komplexním a velice hezky udělaném prostředí s velkým množstvím funkcí pro školy.

Post-it® – jednoduchá aplikace pro digitalizaci a organizaci postitů z nástěnek.

Powtoon.com – jednoduchá animovaná videa, sloužící pro jednoduché vysvětlení problému, reklamu nebo jen zpestření výkladu. Zdarma je možné tvořit jen krátká videa.

Preceden – jednoduchý nástroj na tvorbu časových os jednoduššího druhu. Velice dobře se hodí například na popis časového plánu kurzu nebo projektu, méně na popis dějinných událostí či epoch.

Prezi – je nástroj na tvorbu prezentací, které vypadají jinak než v PowerPointu. I když svůj vrchol slávy má tato aplikace za sebou, díky jednoduchým embedům nebo šablonám se může stále hodit.

Quizlet – aplikace na tvorbu flashcards, umožňuje jejich organizaci, sdílení, ale také různé módy učení se, včetně her. Ideální nástroj na podporu znalostního učení.

RollApp – potřebujete spustit online aplikaci a nechcete ji instalovat? Přesně to umí tato aplikace. Asi není užitečná pro každodenní práci, ale čas od času může být možnost pracovat s ním velice praktická.

Screencast-O-Matic.com – nástroj na záznam obrazovky, který nabízí i pokročilé nástroje na editaci vytvořeného videa včetně řady efektů.

Slideshare – je platforma na nahrávání, sdílení a embedování prezentací a dokumentů. Výhodu je, že zajistí poměrně slušnou čtenost dokumentů.

Snatchbot – nástroj na jednoduchou tvorbu chatbotů bez znalosti programování. Umožňuje pomocí jednoduchých textových rámců modelovat dialog, pracovat s logickými proměnnými a dalšími funkcemi. Podporuje multijazykové chatboty.

Socrative.com – nástroj na zábavné testování hlavně ve třídě, velkou výhodou jsou zde podrobné statistiky a data o jednotlivých otázkách i studentech.

StoryBird – pěkná aplikace na digitální vyprávění příběhů, která využívá různých sad ilustrací, se kterými může uživatel různě pracovat.

Storyboardthat – komplexní nástroj na tvorbu komiksů, k dispozici je v něm velké množství postav, prostředí i možnosti jejich přizpůsobení.

Sway – jednoduchý nástroj na tvorbu „onepage webu“ od Microsoftu. Pokud potřebujeme interaktivní a multimediální plakát nebo třeba stránku ke kurzu jde o ideální volbu.

ThingLink – nástroj na tvorbu interaktivních multimediálních souborů, jehož výhodou jsou skutečně velice profesionální výstupy, nevýhodou cena. Hodí se především pro komplexnější a náročnější projekty pracující s hotspoty ve fotografiích a podobnými objekty.

Thunkable – aplikace na tvorbu mobilních aplikací bez programování (pro jednoduché projekty zdarma), které si stačí naklikat. Pravděpodobně málo kdy dosáhneme výsledku jako u řádně programovaného nástroje, ale pro jednoduché projekty nebo při využití hotových objektů jde o dobrou volbu, jak vytvořit mobilní nebo webovou aplikaci.

Timetoast – nástroj na tvorbu časových os majících multimediálního charakter. Ke každé položce lze vložit nejen multimédia, ale také vlastní textový komentář.

Tumblr – publikační platforma a sociální síť v jednom. Hodí se především na tvorbu kratších příspěvků, spolupráci nebo reblogování. Jde o užitečný nástroj například při práci s PLE.

Twine2 – nástroj na tvorbu nelineárních příběhů, původně je zaměřený na textové hry, ale lze v něm pracovat i s dalšími multimédii nebo třeba proměnnými.

Typeform – aplikace na tvorbu pěkných dotazníků, včetně podpory podmíněných skoků v nich. Nevýhodou je vyšší cena.

UnSplash – asi největší fotobanka s obrázky na web či prezentací, které jsou zdarma dostupné. Nevýhodou je, že je tak oblíbená, že se nejčastější fotografie opakují.

Vyond – umožňuje tvořit pěkná animovaná videa nejen pro vzdělávací účely. Není důležité umět kreslit nebo rozumět řemeslným aspektům tvorby filmu (byť to samozřejmě velice pomůže), ale především musíme mít dobrý nápad. Je na dva týdny zdarma.

Wabisabizen – aplikace je něčím mezi Sway a Classroom – podporuje tvorbu příběhů s učením, sdílení obsahu, učení se prostřednictvím komunity. Velice zajímavý nástroj, pokud potřebujeme nad kreativními projekty propojit určitou skupinu uživatelů.

Wikidot – nástroj na tvorbu vlastní wiki, kterou je možné použít jak pro studentské projekty, tak také pro organizaci informací v nějakém předmětu. Jde o velice dobrý nástroj pro tvorbu znalostního systému (knowledge base).

Wizer.me – aplikace na tvorbu interaktivních pracovních listů, které jsou použitelné pro všechny stupně vzdělávání. Pracuje s dlouhým listem, který může být vyplněný různými obrázky, texty a úkoly.

Wordclouds – online nástroj na tvorbu textových mraků.

WordPress – aplikace na tvorbu webu, portfolia nebo třeba blogu. Velkou výhodou může být možnost snadného rozšíření o specifické pluginy pro konkrétní vzdělávací objekty.

Wordwall – aktivity přenositelné do vlastních prostředí podobné H5P, nabízejí trochu větší variabilitu a širší přizpůsobení vzhledu výstupů. Výhodou je, že výstupy je možné i tisknout, což podporuje myšlenku hybridní výuky.

Zimmertwinsatschool– jednoduché animované video především se školním využitím.

Zoom – asi nejznámější aplikace na tvorbu online video setkání. Umožňuje práci s breaking rooms, má integrovanou tabuli nebo dokáže pracovat s fotografiemi na pozadí během lekce. Kratší setkání je možné realizovat zdarma.

Zotero – se hodí především pro sdílení výzkumných nebo odborných textů různého druhu, ale i na podporu spolupráce. Tento citační manažer je základní věc, kterou budou využívat pravděpodobně všichni akademici. Užijete ho samozřejmě také na tvorbu citací.